+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Cikkünkben leírjuk, mely gyógykezeléseket, milyen feltételekkel támogatják TAJ kártyával, úgy ia mondhatjuk melyek a NEAK által támogatott kezelések. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 11 különböző gyógyfürdőkezelést támogat. Ezek közül az egyik kezelést a 18 év alattiak számára is támogatott. Ha a szakorvos szükségesnek tartja, évente legfeljebb 15 ilyen támogatott kezelést vehet igénybe bárki az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló gyógyfürdőben.

Szállás ajánlatunk a kezelések mellett!

Bár a páciensnek önrészt kell fizetnie, a szolgáltatásokat mégis nagyon kedvező áron kínálják. Gyógyfürdő kezelései Hajdúszoboszlón nagyon népszerűek! Az úgynevezett önrész a kezeléshez képest elenyésző, sőt a gyógyfürdőbelépő is benne van. Így a kezelések mellett medence fürdőzhetünk is gyógyvízben. Ezekre a gyógyfürdőkúrákra időnként akciós ajánlatokat is találhat oldalunkon. A társadalombiztosítás által támogatott kezelésekhez érvényes társadalombiztosítási kártyát kell bemutatni. Naponta négy különböző kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Érdemes tudni, hogy ez az évi kétszer 15 kezelésre vonatkozó limit bizonyos esetekben meghosszabbítható, ahogy arról korábban írtunk.

Nem Minden gyógyfürdőben vehető igénybe a támogatás

Ha érvényes biztosítása van valamelyik egészségbiztosítóval, jogosult lehet támogatott gyógyfürdőkezelésekre. Felhívjuk figyelmét, hogy nem minden gyógyfürdő kínálja mind a 11 kezeléstípust, és egyesek csak három vagy négy kezelést kínálnak. Magyarországon a gyógyfürdőkezelések bizonyos típusait a társadalombiztosítás (konkrétan a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap, azaz a NEAK) fedezi. Ha orvosa indokoltnak tartja a gyógyfürdőkezelést, akkor csak önrészt kell fizetnie a kezelésekért. Ez azt jelenti, hogy a kezelések ugyan nem ingyenesek, de kedvezményesek lesznek.

A támogatott gyógyfürdőkezelések közé tartoznak többek között a medencés fürdők (azaz a gyógyfürdőbelépő), a termálfürdők, az iszapfürdők, a súlyfürdők, a szénsavas fürdők, a gyógymasszázs, a víz alatti sugármasszázs, a vízi csoportterápia és a komplex gyógyfürdőkezelés. A 18 éven aluliak csoportos gyógyúszása és a mofetta ugyanabba a körbe tartozik, de kissé eltérő szabályokkal.

A támogatott spa kezelések felsorolása:

 • Medencefürdő (azaz fürdőbelépő)
 • Termálfürdők
 • iszapfürdők
 • Súlyfürdők
 • szénsavas fürdők
 • Gyógymasszázs
 • Víz alatti sugármasszázs
 • Vízi csoportterápia
 • Komplex gyógyfürdőkúra
  A 18 éven aluliak csoportos gyógyúszása és a mofetta ugyanabba a körbe tartozik, de kissé eltérő szabályokkal.

Hogyan lehet igénybe venni a támogatott gyógykezeléseket

A támogatott gyógyfürdőkúrákat érvényes társadalombiztosítási kártyával veheti igénybe. A következőket kell tudnod: főszabályként négyféle gyógyfürdőkezelést vehetsz igénybe naponta 15 alkalommal, évente kétszer.

Ez alól azonban két kivétel van: Ha a kezeléseket felíró orvos megfelelőnek tartja, 15 alkalomnál kevesebbet is előírhat. A minimálisan felírható kezelések száma 6 kezelés.


Baleseti és műtéti utókezelés esetén az általános szabály a 20 üléses komplex gyógyfürdőkezelés. Az ennél kevesebb kezelés elrendelése indokláshoz kötött.

Van néhány speciális eset, amikor a szabályok kissé eltérőek. A 18 éven aluliak csoportos gyógyúszása esetén nincs önrész, és a foglalkozások számát másképp számítják ki. A tanfolyam legfeljebb 26 hétig tarthat, és legfeljebb 52 alkalomból állhat. A foglalkozások száma iskolai tanítási idő alatt hetente legfeljebb kettő, az iskolai szünetekben pedig naponta kettő lehet.

A mofetta, azaz a szén-dioxidos gyógyfürdő csak támogatással vehető igénybe a mátraderecskei és a parádfürdői természetes gyógyforrásokban. Naponta egy kezelés engedélyezett.