+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Busójárás Hajdúszoboszlón – Hajdúszoboszló, a Magyarország északkeleti részén fekvő gyönyörű fürdőváros, nem csak termálvizével és wellness lehetőségeivel hívja fel magára a figyelmet. A fürdőváros most egy eddig még nem látott és rendkívüli attrakciónak ad helyet! Március 2-án, szombaton 17 órakor a strandfürdő főbejáratánál különleges télűzést rendeznek, amelyen a busók is részt vesznek. Télűzés a busókkal Hajdúszoboszlón!

Időpont: 2024. március 02.

Program: „Télűzés a Busókkal”

  • 17:00 – A busójárás története
  • 17:15 – Körtánc
  • 17:25 – Télűző móka
  • 17:45 – Télűző móka

Busójárás Hajdúszoboszlón: Egyedülálló Élmények a Magyar Kultúra Varázsával

A Busójárás a farsang időszakában, általában február végén vagy március elején kerül megrendezésre. Hajdúszoboszlón még nincs hagyomány, de remélhetőleg hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a szervezők a hajdúszoboszlói programot. Az esemény különlegesen gazdag kulturális hagyományokra épül. A farsangi időszak kezdetén a résztvevők hagyományos, álarcokkal és jelmezekkel felszerelkezve vonulnak végig a város utcáin, hozva magukkal a vidámságot és a jókedvet.

Népi kötelék a mohácsi busójárás és a helyi csergetés között

Népi kötelék – A szilveszteri helyi csergetés és a mohácsi busók felvonulása között számos történelmi párhuzam fedezhető fel. Ebben az összefüggésben érdekes megfigyelni, ahogyan a helyiek hagyományosan ostorpattogtatással, kolompolással és tüzek gyújtásával űzték el a török hódítókat, úgy a népi mondák szerint a sokác őslakosok szintén hasonló módon, ijesztő maskarában való felvonulással és zajkeltéssel űzték el a városukból a török megszállókat.

E két esemény összekapcsolódik

Ez a két esemény összekapcsolódik a történelmi emlékezetben, és a helyi közösségek évszázadok óta őrzik meg azokat a hagyományokat, amelyek a függetlenségüket és az idegen hódítók elleni ellenállásukat szimbolizálják. A városban megrendezett hagyományos Busójárás is kihagyhatatlan élményt nyújt minden látogatónak, és egyedülálló módon mutatja be a magyar kultúra színes és élénk oldalát.

A Busók Varázsa Hajdúszoboszlón

A Busójárás egyik legkiemelkedőbb eleme a hatalmas, fából készült maszkok viselése, amelyek a busókat jelképezik. Ezek a maszkok gyakran hihetetlen részletességgel és kézimunkával készülnek, és az egyedi dizájnok minden évben új és izgalmas kihívások elé állítják a készítőket. A busók hangulatot teremtenek a városban, és mindenki számára emlékezetes pillanatokat hoznak létre.

Kulturális Élmények és Gasztronómia

A Busójárás nemcsak látványosságokban, hanem kulturális élményekben is bővelkedik. A rendezvény keretében néptáncosok, zenekarok és egyéb előadók mutatják be a magyar nép hagyományos művészetét. Emellett a helyi gasztronómia is központi szerepet kap, hiszen a rendezvény ideje alatt számos helyi étel és ital kóstolható meg, így a látogatók nemcsak a kultúrával, hanem az ízek gazdagságával is megismerkedhetnek.

A Busójárás: Egy Összetartó Ünnep

A Hajdúszoboszlói Busójárás nem csupán egy hagyományos rendezvény, hanem egy olyan ünnep, amely összehozza a helyi közösséget és a látogatókat egyaránt. A vidám hangulat, a színes jelmezek és a kulturális programok együttesen teszik felejthetetlenné ezt az eseményt, és azoknak is lehetőséget nyújtanak, akik szeretnék mélyebben megismerni a magyar kultúrát és hagyományokat.

A Hajdúszoboszlói Busójárás így nem csupán egy esemény, hanem egy kulturális utazás, amely életre szóló emlékeket hoz létre mindazok számára, akik részt vesznek ezen a csodálatos ünnepen.

A busójárás története

Mohácson a hagyomány eredetét a török elleni küzdelem legendájával is magyarázzák. A legenda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok, megelégelve a török uralmat, ijesztő álarcokba öltözve és zajkeltő eszközökkel felszerelkezve, éjszaka csónakokkal átkelve a Dunán, elűzték a törököket Mohácsról. Bár ennek a mondának aligha van történeti alapja, hiszen a város csak 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, és a sokácok nagy arányú betelepítése csak tíz évvel később kezdődött el, mégis ezek az elemek hozzájárulnak a kulturális örökség gazdagságához.

A Busók hagyománya

A busók hagyománya régen is hasonló volt, mint napjainkban. A busók hagyományos öltözéke magában foglalta a szőrével kifordított rövid bundát, szalmával kitömött gatyát, színes gyapjúból kötött cifra harisnyát, bocskort a lábukon, övet vagy marhakötelet a bunda körül, amire a marhakolompot akasztották. Kézben tartották az elmaradhatatlan kereplőt vagy a fából készült, soktollú buzogányt. Azonban a legjellegzetesebb elem, ami a busót busóvá teszi, a fűzfából faragott, birkabőrcsuklyás álarc volt, hagyományosan állatvérrel festve.

A busók kísérői, a jankelék, feladataiként tekintenek arra, hogy távol tartsák az embereket, különösen a gyerekeket a busóktól. A hamuval, liszttel, vagy ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjaikkal püfölik a csúfolódó gyereksereget. Azokat, akik maszkaranéven ismertek, olyanokat nevezik, akik lefátyolozott arcukkal vagy karneváli jelmezeikkel együtt részt vesznek a busójárásban.

Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó busócsoportok célja házról-házra járva jókívánságokat fejeztek ki, elvégeztek varázslatokat, és étel-ital adományokat gyűjtöttek be. A mai napig a busójárás a népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik, ahol a beöltözött busók, jankelék, maskarák találkoznak. A különböző csoportok a város főterére vonulnak be, és itt kezdődik a szabad farsangolás. Később a Duna-parton és a környező utcákban zajos ünneplés történik. A szürkület beálltával visszatérnek a főtérre, és a meggyújtott hatalmas máglya körül táncolnak és dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban tovább farsangolnak, és kedden a hideg évszak búcsúztatásaként elégetik a főtéri máglya mellett a telet szimbolizáló koporsót, köszöntve a tavasz eljövetelét.