+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Debreceni Virágkarnevál – Magyarország Legvarázslatosabb Ünnepe!

Debrecen, Magyarország gyönyörű városa ismét a virágok és művészetek ünnepére készül: a híres Debreceni Virágkarneválra! Az esemény az ország egyik legnagyobb és leglátványosabb virágkavalkádja, amelyet minden évben több tízezer látogató keres fel a szerteágazó programok és színes virágkompozíciók miatt.

2023. augusztus 14 – 20.

Kreativitás és Fenntarthatóság Találkozása

A Virágkarnevál a város büszkesége, és évről évre egyre lenyűgözőbb szobrokkal varázsolja el a közönséget. Az idei év különlegessége, hogy a művészek és tervezők különös figyelmet szentelnek a fenntarthatóságnak és környezetbarát megoldásoknak. Ennek jegyében az idei Virágkarnevál szobrainak alapanyagául a környezetbarát hungarocell szolgál, ami új kreatív lehetőségeket nyit meg az alkotók előtt.

Az immár 57 éves tradícióval rendelkező karnevál napjainkban sokkal többet jelent, mint egyszerűen látványos virágkompozíciók és nemzetközi művészeti együttesek felvonulása. Ez a hetes esemény egy igazi színes programkavalkád, amelyen számtalan látogató találhatja meg a számára legvonzóbb szórakozási lehetőséget. Az idei esemény augusztus 14. és 20. között kerül megrendezésre.

Az augusztus 20-i felvonulási útvonalon, jegyvásárlás ellenében, különleges tribünökről is végig követhetők lesznek a színes virágkocsik és a látványos táncos forgatag. A Papp Művek jóvoltából az egyik lelátót ez évben ingyenesen bocsátják a Debreceni Karitatív Testület részére, hogy a nehezebb anyagi körülmények között élő családok is részesüljenek a karnevál felejthetetlen élményében. A Virágkarnevál így nemcsak a szépséget és a művészetet ünnepli, hanem az összefogást és az együttérzést is.

Mesék Élednek Az Alkotók Kezei Között

A művészek kreativitása és művészi képességei életre keltik a virágkarnevál szobrait. A hatalmas hungarocell tömbökből lassan mesefigurák rajzolódnak ki, és a kézügyesség csodájával bizonyos elemek már a díszítésre készen állnak. A Virágkarnevál szobrainak előkészítése évek óta tart, és az idei eseményre már most óriási izgalom övezi a várost.

Az idei évben is számos új cég csatlakozik a karneváli menethez

Egyedi virágkocsikkal gazdagítja a látványosságokat. A menetet színes élményfutás és oldtimer show vezeti fel, majd hagyományosan a Szent Korona kocsija nyitja meg a felvonulást 9 órakor. Az idei 12 virágkocsin az együttműködő vállalatok igyekeznek missziójukat és mottójukat megjeleníteni. A következő cégek kreatív ötleteikkel varázsolják el a közönséget: a Magyar Honvédség Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Kodály Filmharmónia Debrecen, a Tranzit Csoport, a Fórum Debrecen, a Teva, a Magyar Posta, a BMW Group Gyár Debrecen, a Richter Gedeon és a Debreceni Szakképzési Centrum. A meghatározó két város, Nagyvárad és Debrecen közös kocsival jelenik meg, így emelve a karnevál összetartó és közösségi szellemiségét.

Idén a 12 virágkocsi mellé még egy további virágkocsi is elkészül, mely az augusztus 20-ai ünnepre Esztergomba érkezik. Ezeket a virágkocsikat összesen 37 különböző csoport fogja kísérni, köztük új és visszatérő társulatokkal. Kilenc csoport külföldről érkezik, köztük Kína, India, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Németország és Ausztria, valamint Olaszország és Brazília is képviselteti magát.

A virágkocsik és szobrok elkészítéséhez szükséges több százezer szál dália és egyéb élővirágok idén is Hollandiából érkeznek, valamint több millió szárazvirágot használnak fel a készítők. Az elért fenntarthatósági törekvéseknek köszönhetően a 12 kocsi közül 6 megvalósítását sikerült elektromos meghajtású alvázakra helyezni. Ezen felül a MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG „VIRÁGOS MAGYARORSZÁG” projekt és a BMW GROUP GYÁR DEBRECEN támogatásával újrahasznosított virágkocsielemek kiállítására, fából készült, virágokkal beültetett információs és hirdetőtáblákra is lehetőség nyílik.

A Debreceni Virágkarnevál fenntartható és környezettudatos irányváltását a támogatóknak köszönhetően hatékonyan elindult, nemcsak a növények által, hanem a rendezvény zöldebb jellegével is együtt járva. A virágkocsik teljes számban augusztus 20-án tekinthetőek meg, a karneváli felvonulást követően pedig a VITESCO TECHNOLOGIES támogatásával oldtimer kiállítással egybekötött Virágkocsi Korzón is megcsodálhatóak lesznek.

Felvonulás: A menet

A rendezvény csúcspontját az augusztus 20-ai felvonulás jelenti, de ezt egy teljes karneváli hét előzi meg, mely elképesztően gazdag programokkal várja a látogatókat. A város számos intézménye és civil szerveződése is csatlakozik a rendezvényhez, így még sokrétűbb és színesebb élmények várnak a közönségre.

A Kossuth téren minden este ingyenes nagykoncertek várják a vendégeket, és a tavalyi sikerre való tekintettel idén is „teltházzal” számolhatunk a WELLHELLO, SZABÓ BALÁZS BANDÁJA és FOLLOW THE FLOW koncerteken. Augusztus 20-án este egy fergeteges BOBAN MARKOVIĆ koncerttel zárják az élményekkel teli 2023-as virágkarneváli hetet. Ezután pedig DJ NÁKSI set-jével és egzotikus táncosokkal megbolondított utcabál teszi még felejthetetlenebbé az estét.

A Kossuth tér olyanoknak is tartogat különleges élményeket, akik a komolyzene vagy a zenei tradíciók iránt érdeklődnek. Augusztus 15-én a HUNGARIKUM GÁLA, 16-án pedig a 100 éves Kodály Filharmonikusok közreműködésével a Klasszikusok Éjszakája tölti meg a Kossuth teret. Augusztus 17-én pedig a 70 éves Hajdú Táncegyüttes nagyszabású, 5 néptánc együttessel közös és 300 táncossal megvalósuló nagyszínpadi show-ját tekintheti meg a közönség.

Varázslatos Élmények és Gazdag Kulturális Programok

A Debreceni Virágkarnevál méltán viseli a „virágok és művészetek ünnepe” jelzőt. A sokszínű programok, a virágillatú utcák és a lenyűgöző hungarocellszobrok garantáltan felejthetetlen élményt nyújtanak minden látogatónak. A környezettudatosság jegyében a szobrok festésére is környezetbarát festékeket használnak, hogy az alkotások ne csak a látványukkal, hanem a környezettudatos megközelítésükkel is lenyűgözzék a látogatókat.

Az egyhetes, garantált szórakozást ígérő rendezvénysorozat sokféle igényt kiszolgál, és minden korosztályt megszólít. Az egyik legkedveltebb program a karneválon az ingyenes Galiba Gyermekfesztivál, ami augusztus 17-én indul. A 65 éves Vidámparkban otthonra lelt esemény több mint 200 programot kínál a családoknak, melyek időutazás témájára épülnek. A dinoszauroszok világától a jövőutazásig kalandozhatnak az érdeklődők.

Augusztus 14-én kezdődik hazánk egyik legjelentősebb sörmustrája, a Nagyerdei Sörkert, amit Beer by Lake néven rendeznek. A fesztivál egész héten várja a sörkedvelőket, akik a belvárosi nyüzsgés helyett a Nagyerdő közösségi élményeire vágyóknak szól. A tematikus sörös programok, előadások és gasztro influenszerek garantálják az érdekes élményeket. Akik szórakozni szeretnének, jópofa játékokkal és élőzenével találkozhatnak. A vendégek megismerkedhetnek a különböző sörfajtákkal, főzdékkel, ízjegyekkel és az elkészítéshez kapcsolódó kulisszatitkokkal, továbbá részt vehetnek tematikus sétákon és workshopokon. A fesztivál a hazai kézműves és kisüzemi söröket helyezi előtérbe, de nemzetközi különlegességek is szerepelnek a kínálatban.

A Virágkarnevál igazi szimbiózisban él a városban és környékén működő sok ezer táncossal, akik valamely mozgásművészeti együttes tagjai. A „Táncol a város!” nevű nagy nyári flash-mob buli lehetővé teszi, hogy a táncosok és a közönség határai összemosódjanak. A város különböző pontjain fel-feltűnnek a táncosok, köztük külföldi csoportok is, hogy az arra járókat megmozgassák és részeseivé tegyék a táncos élménynek.

Karneváli hét rendezvényei

Az alábbiakban találod a 2023-as Debreceni Karnevál rendezvényeit:

Helyszín: Nagyerdei Sörkert – Beer By Lake (Nagyerdő – Békás tó) Időpont: 2023. augusztus 14-20.

Helyszín: Galiba Gyermekfesztivál (Debreceni Vidámpark) Időpont: 2023. augusztus 17-20.

Helyszín: Galiba futóbicikli verseny: Csibém Csibefutam (Debreceni Állatkert) Időpont: 2023. augusztus 17.

Helyszín: Botanica Expo (Kölcsey Központ) Időpont: 2023. augusztus 18-20.

Helyszín: Batthyány Virág Feszt (Kölcsey Központ) Időpont: 2023. augusztus 18.

Ne Hagyd Ki Magyarország Legvarázslatosabb Ünnepét!

Ha szeretnél részese lenni ennek a varázslatos rendezvénynek, érdemes időben tervezned az utazást. A Virágkarnevál ideje alatt Debrecen egész területe ünnepi hangulatba burkolózik, számos kulturális esemény, koncert és gasztronómiai kavalkád várja az érdeklődőket.

Gyere és Élvezd a Művészet és a Virágok Páratlan Szépségét

Ne hagyjátok ki Debrecen virágokkal és művészettel teli ünnepét! Fedezzétek fel a kreativitás és a fenntarthatóság találkozását a Virágkarnevál szobrain, amelyek egyszerre varázsolják el a szívet és a környezettudatos gondolkodást. A Debreceni Virágkarnevál garantáltan felejthetetlen élményt nyújt minden korosztálynak!

Virágkarnevál visszatekintő

A nyári fesztiválszezon legpompásabb eseménye a Debreceni Virágkarnevál, amely minden évben hatalmas tömegeket vonz Debrecen városába.

Augusztus 20-a Magyarországon I. István király szentté avatásának tiszteletére rendkívüli nemzeti és állami ünnep. Debrecen városában azonban ezen a napon rendezik meg a híres Virágkarnevált is. Ez a karnevál 1966 óta évente megrendezésre kerülő alaprendezvény a városban, és mindig nagy izgalommal fogadják a lakosok és a turisták egyaránt.

A virágkocsik, művészeti csoportok és virágokkal kapcsolatos programok szervezése jelentősen megnőtt az elmúlt években. Ez hozzájárult a rendelkezésre álló virágok számának növekedéséhez, valamint a virágokhoz hozzáférők számának növekedéséhez.