+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

A komplex fürdőkúra hatása, ha valakinek nincs súlyos betegsége, hogyan befolyásolja a hangulatot, az alvás minőségét, a közérzetet? Jöjjön el Hajdúszoboszlóra és vegye igénybe a gyógyfürdő medencéit és kezeléseit.

Nyugdíjas kedvezményes szállás csomag közvetlen a gyógyfürdő mellett!

Fürdőkúra hatása: amikor nem vagy beteg

Meglehetősen sok orvosi kutatás foglalkozik a fürdőzés hatásával, amely bizonyos betegségeket gyógyít. A kutatók egy része azonban azt szerették volna kideríteni, hogy a balneoterápiás kezelések hogyan hatnak a hangulatra és a szubjektív életminőségre idősebb korosztályokban. A kutatásban megvizsgálták, hogy 60 év feletti korosztályhoz tartozókat, akiknek az életkorral kapcsolatos kisebb problémákon kívül semmilyen súlyos betegségük nincs.

A kezelések előtt és után a résztvevőknek teszteken kellett átesniük. Ezek a tesztek ellenőrizték a fájdalmat, mérték a fájdalom súlyosságát, felmérték a hangulatukat, az alvás minőségét és a depresszió esetleges tüneteit. A kezeléseket közepes ásványi anyag tartalmú termálvízzel végezték. Ez a víz kénben, nátriumban és magnéziumban gazdag volt. Hajdúszoboszlói gyógyvíz egyedülálló!

A felmérésben résztvevők napi programja olyan tevékenységeket tartalmaz, amelyek sokunk számára élvezetesnek hangzanak. A kezelések reggel és délután is elérhetőek voltak, és többféle lehetőség közül lehetett választani: ülőfürdő 36-38 Celsius-fokos vízben, pezsgőfürdő, hidromasszázsfürdő, iszapkezelés, gőzfürdő, inhalációs kezelés, vízalatti torna és masszázs. Egy-egy kezelés általában 15-20 percig tartott.

A fürdőkúra eredménye

A fürdőkúra 12 napos volt, és teljes egészében, szünet nélkül, hétvégékkel együtt zajlott. Az eredmények javulást mutattak minden vizsgált területen (fájdalomszint, hangulat, alvásminőség, depresszió).

Volt néhány érdekes nemi különbség is. A férfiaknál például sokkal nagyobb mértékben csökkent a fájdalom a kezelés után, mint a nőknél. A depresszióra és a fáradtságra azonban éppen ellenkezőleg, a nőknél jelentősebb javulás volt tapasztalható, mint a férfiaknál. Az eredmények alapján egyértelmű volt, hogy a vizsgálatban részt vevők alvásminősége javult. Az alváshiány negatív hatással van a mentális egészségre.

A víz hőhatása, felhajtóereje, vérkeringésre gyakorolt hatása és fájdalomcsillapító hatása mind szerepet játszhat. Mivel nagyon sokféle fürdőkúra létezik, nehéz megmondani, hogy melyik a leghatékonyabb. A felmérés nemek közötti különbségeket is talált, ami további vizsgálatot igényel.