+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

A gyógyfürdők számos betegség és betegség esetén jótékony hatásúak lehetnek, azonban vannak olyan állapotok is, amelyek esetében a gyógyfürdők nem ajánlottak. Fontos, hogy mindkettővel tisztában legyünk, mielőtt úgy döntünk, hogy meglátogatunk egy gyógyfürdőt.

Szállásajánlat Hajdúszoboszlón a gyógyfürdő mellett!

Gyógyfürdő, gyógyvíz

A magyarországi termálfürdők változatossága nemcsak a fürdők száma miatt páratlan, hanem a víztípusok sokfélesége miatt is. A kénes, a jódos-brómos és a radioaktív vizektől kezdve Magyarországon minden megtalálható. Hatásukban és javallataikban vannak különbségek, de általánosságban elmondható, hogy van néhány olyan betegség és egészségügyi panasz, amelyre gyakorlatilag minden hazai víz jótékony hatással van.

Az is hasznos, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a gyógyvíz összetételétől függetlenül vannak közös fizikai hatások. Az egyik ilyen a víz felhajtóereje, amely azt eredményezi, hogy az Ön teste a medencében vagy a gyógytóban a tényleges súlyának 1/11-ed részét nyomja. Ez megkönnyíti a szárazföldön nehezen mozgatható izmok, ízületek és testrészek mozgatását. Ezért is olyan hatékony a víz alatti torna.

A gyógyfürdők vizében lévő ásványi anyagok különböző hatással lehetnek a szervezetre, attól függően, hogy hogyan szívódnak fel. Egyes ásványi anyagok behatolhatnak a bőrbe és keringhetnek a véráramban, míg mások a bőrhöz kötődnek és stimulálják az idegvégződéseket. Ezek a hatások a jelen lévő ásványi anyag típusától függően a test különböző részein érezhetők.

A gyógyvizekben olyan anyagok is vannak, mint például a jód, amelyek belélegezve a tüdőn keresztül juthatnak a szervezetbe. Egyes vizek szájon át is bevehetők, ahol az emésztőrendszerben felszívódnak.

Gyógyfürdő javallatai

A gyógyfürdőknek számos indikációja van, többek között, de nem kizárólagosan: reumatikus és mozgásszervi megbetegedések, kopás okozta mozgásszervi megbetegedések, valamint a gyulladásos ízületi betegségek nem akut stádiumai. Ezenkívül a gyógyfürdő– és termálvízkezelések hatásosnak bizonyultak balesetek és műtétek után. Továbbá számos magyar termálvíz jótékony hatással volt nőgyógyászati problémákra és bőrbetegségekre.

A gyógyfürdőzés pszichológiai előnyei – általában nyugodt, gyönyörű környezetben – pozitív hatással lehetnek a betegségekre. A meleg víz szintén pozitívan hat.

Gyógyfürdő ellenjavallatai

A gyógyfürdők ellenjavallatai: láz, rosszindulatú daganatok, tartós és kezeletlen magas vérnyomás, keringési zavarok, súlyos szívbetegség, gyakori tüdőasztmás rohamok, gyakori szamócavérzés, máj- és veseelégtelenség, valamint aktív ízületi gyulladás.

Az izomfájdalmak csillapítása és az ízületi fájdalmak enyhítése csak néhány a spa kezelések előnyei közül. Ha krónikus fájdalmakkal él, érdemes megfontolnia, hogy a rendszeres gyógyfürdő-látogatásokat beillessze a fájdalomkezelési tervébe.

Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: ezeket az ízületi gyulladás elleni kezeléseket csak orvosi tanácsra és felügyelet mellett szabad alkalmazni.

Vannak olyan esetek, amikor a fürdőterápia nem ajánlott, vagy csak rendkívül óvatosan szabad végezni. Ha az érintett terület állandóan fáj, duzzadt, kipirosodott vagy érezhetően melegebb, mint a környező terület, az valószínűleg súlyosabb, aktív ízületi gyulladásra utal.

+36309900063
+36305818076
bestszallas@gmail.com
Elérhetõségek