+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

A gyógyfürdők általános javallatai és ellenjavallatai Magyarországon különösen fontos témakörnek számít, hiszen az ország híres gyógyvizeiről és fürdőiről, amelyeket évente számos hazai és külföldi turista látogat. Azonban, mielőtt bárki is ellátogatna egy gyógyfürdőbe, érdemes alaposan tájékozódni az adott fürdő általános javallatairól és ellenjavallatairól, hogy ne csak kellemesen, hanem biztonságosan tölthesse az időt.

A gyógyfürdők javallatai

A hazai gyógyvizeknek gyakorlatilag mindegyike kedvező hatással rendelkezik a következő betegségekre, egészségügyi panaszokra:

 • Mozgásszervi megbetegedések: ízületi és gerincbántalmak, reumás betegségek, izomfájdalmak
 • Bőrbetegségek: pikkelysömör, ekcéma, akné, pattanások
 • Nőgyógyászati problémák: menstruációs zavarok, termékenységi problémák, menopauza tünetei
 • Idegrendszeri betegségek: stressz, szorongás, álmatlanság, depresszió
 • Légzőszervi betegségek: asztma, hörgőgyulladás, krónikus bronchitis

Azonban érdemes tudni, hogy az egyes gyógyfürdők hatékonysága, javallatai az adott víz összetételétől, hőmérsékletétől és egyéb fizikai tulajdonságaitól is függenek. Az egyes gyógyfürdők honlapján található részletes leírásokból, vagy éppen szakorvosok ajánlásai alapján lehet megtudni, melyik gyógyvíz és melyik fürdő javallott egy adott egészségügyi probléma esetén.

Gyógyuljon közvetlen a hajdúszoboszlói gyógykezelések mellett: Best Apartman Hajdúszoboszló!

Milyen betegségek esetén van kedvező hatása a gyógyfürdőknek

Az emberiség már évezredek óta ismeri a termálvizek gyógyító hatását, és manapság a gyógyfürdők nem csak pihenésre és szórakozásra szolgálnak, hanem számos betegség kezelésére is alkalmasak. A gyógyfürdőkben található ásványi anyagok és nyomelemek hatékonyan segíthetnek a szervezetnek megbirkózni a különböző betegségekkel. Lássuk, milyen betegségek esetén van kedvező hatása a gyógyfürdőknek.

Reumatikus megbetegedések

A gyógyfürdők leggyakoribb javallatai közé tartoznak a reumatikus megbetegedések, mint az ízületi gyulladás, az ízületi kopás vagy a gerincproblémák. A melegvíz, az ásványi anyagok és a nyomelemek hatékonyan segítenek csökkenteni a fájdalmat, csökkentik a gyulladást és javítják a vérkeringést, ami hozzájárul a gyógyuláshoz.

Bőrbetegségek

A bőrbetegségek közül a leggyakoribbak az ekcéma, a pikkelysömör és a dermatitisz. A gyógyfürdőkben található gyógyvizek, mint például a kén-, vagy a brómvíz enyhítik a bőrproblémákat, gyógyítják a sebeket és csökkentik a viszketést. A termálvízben található kén segít a bőr regenerálódásában, javítja a sejtek anyagcseréjét és eltávolítja a felesleges bőrsejteket.

Légzőszervi problémák

A légzőszervi problémák, mint az asztma vagy a krónikus bronchitis is hatékonyan kezelhetőek a gyógyfürdőkben. A gyógyvízben található nyomelemek, mint a jód és a szelén, javítják a tüdőfunkciókat, csökkentik a gyulladást és enyhítik a nehézlégzést.

Stressz, depresszió és álmatlanság

Az életünk során mindannyian tapasztaljuk az időszakos stresszt, depressziót és álmatlanságot. A gyógyfürdőkben található termálvíz segít az idegrendszerünk megnyugtatásában, a stressz csökkentésében és az alvásminőség javításában. Az ásványi anyagok és nyomelemeknek köszönhetően az érzelmek is egy a mozgásszervi panaszok mellett a légzőszervi betegségek is gyakori indikációi a gyógyfürdőknek.

A magas páratartalom és az ásványi anyagokban gazdag víz együttes hatása segíti az orr-, garat- és tüdőnyálkahártya nedvesítését, a hörgők kitágulását, és javítja a légzést. Ennek köszönhetően a krónikus bronchitis, az asztma és a hörgőtágulásos betegségek kezelésében is eredményesen alkalmazhatóak a gyógyfürdők.

A gyógyfürdők ellenjavallatai

Minden gyógyfürdőnek vannak olyan egészségügyi problémák, betegségek, amelyek esetén tilos vagy nagyon óvatosan javasolt a használata. Az ilyen esetekben a gyógyvíz hatása akár káros is lehet az egészségre. Az alábbiakban a leggyakoribb ellenjavallatokat ismertetjük:

Az alábbiakban 10 olyan okot sorolok fel, ami miatt nem javallott a gyógyfürdőzés

 1. Magas vérnyomás: A magas vérnyomású betegeknek a melegvizes medencék és szaunák látogatása nem ajánlott, mivel a hő hatására tovább emelkedhet a vérnyomásuk.
 2. Szív- és érrendszeri betegségek: Ha valaki olyan szív- és érrendszeri betegségben szenved, amelynek során a testmozgás vagy a hő hatására szívritmuszavar léphet fel, az nem javasolt a gyógyfürdők látogatása.
 3. Terhesség: A terhes nőknek is érdemes óvatosnak lenniük a gyógyfürdők látogatása során, mivel a magas hőmérséklet veszélyes lehet a magzatra.
 4. Bőrbetegségek: Ha valaki valamilyen bőrbetegségben szenved, akkor a gyógyvízben való fürdőzés előnytelen lehet, mivel a kémiai összetevők és a hő hatása tovább ronthatja a bőr állapotát.
 5. Allergia: Ha valakinek allergiája van valamelyik összetevőre, amely a gyógyvízben található, akkor nem javasolt a gyógyfürdők látogatása.
 6. Krónikus betegségek: Ha valaki krónikus betegségben szenved, akkor először érdemes orvosával konzultálnia, mielőtt a gyógyfürdőbe menne.
 7. Sebgyógyulás: Ha valaki sebgyógyuláson megy keresztül, akkor nem ajánlott a gyógyfürdők látogatása, mivel a kémiai összetevők és a hő hatása további problémákat okozhat.
 8. Légzőszervi betegségek: A légzőszervi betegségben szenvedőknek a nagy páratartalmú levegő és a forró víz okozhat légzési nehézségeket.
 9. Fertőző betegségek: Ha valaki fertőző betegségben szenved, akkor nem javasolt a gyógyfürdők látogatása, mivel fokozott az esélye a betegség terjedésének.
 10. Alkohol- vagy drogfüggőség: Azok, akik alkohol- vagy drogfüggők, és kábítószerek hatása alatt állnak, nem ajánlott a gyógyfürdők látogatása.

Gyógyfürdők általános ellenjavallatai

Azonban nem minden esetben javasolt a gyógyfürdő használata. Fontos, hogy bizonyos egészségügyi problémákkal vagy állapotokkal rendelkező személyek különös figyelmet fordítsanak az ellenjavallatokra. Ilyen esetekben az adott fürdőszolgáltató általánosan felajánlja, hogy az érintett személyeknek milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, és javasolja, hogy az orvosával konzultáljon, mielőtt a fürdőben igénybe venné a szolgáltatásokat.

Az ellenjavallatok között szerepelnek olyan betegségek és egészségügyi állapotok, mint a magas vérnyomás, szívbetegségek, trombózis, akut fertőzések, lázas állapot, terhesség, daganatos betegségek, a bőr fertőzése vagy súlyos sérülései, és az epilepszia. Az ellenjavallatok teljes listáját általában megtalálhatjuk a fürdő honlapján, illetve érdemes az érkezéskor kérdezni az információs pultnál, hogy biztosak lehessünk a szolgáltatások biztonságos igénybevételében.

A gyógyfürdők rendkívül hatékonyak lehetnek a testi és lelki egészségünk javításában. A megfelelően kiválasztott kezelések, gyógymódok, és a szakemberek által nyújtott szolgáltatások széles skálája segíthet a különböző egészségügyi problémákkal küzdő embereknek. Azonban minden egyes ember egészségügyi állapota egyedi, és fontos, hogy mindenki tisztában legyen az egyes gyógykezelésekkel kapcsolatos előnyökkel és veszélyekkel, mielőtt döntést hozna a gyógyfürdő igénybevételéről.

Gyógyfürdő, gyógyvíz

A magyarországi termálfürdők változatossága nemcsak a fürdők száma miatt páratlan, hanem a víztípusok sokfélesége miatt is. A kénes, a jódos-brómos és a radioaktív vizektől kezdve Magyarországon minden megtalálható. Hatásukban és javallataikban vannak különbségek, de általánosságban elmondható, hogy van néhány olyan betegség és egészségügyi panasz, amelyre gyakorlatilag minden hazai víz jótékony hatással van.

Az is hasznos, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a gyógyvíz összetételétől függetlenül vannak közös fizikai hatások. Az egyik ilyen a víz felhajtóereje, amely azt eredményezi, hogy az Ön teste a medencében vagy a gyógytóban a tényleges súlyának 1/11-ed részét nyomja. Ez megkönnyíti a szárazföldön nehezen mozgatható izmok, ízületek és testrészek mozgatását. Ezért is olyan hatékony a víz alatti torna.

A gyógyfürdők vizében lévő ásványi anyagok különböző hatással lehetnek a szervezetre, attól függően, hogy hogyan szívódnak fel. Egyes ásványi anyagok behatolhatnak a bőrbe és keringhetnek a véráramban, míg mások a bőrhöz kötődnek és stimulálják az idegvégződéseket. Ezek a hatások a jelen lévő ásványi anyag típusától függően a test különböző részein érezhetők.

A gyógyvizekben olyan anyagok is vannak, mint például a jód, amelyek belélegezve a tüdőn keresztül juthatnak a szervezetbe. Egyes vizek szájon át is bevehetők, ahol az emésztőrendszerben felszívódnak.

Gyógyfürdő általános javallatai

A gyógyfürdőknek számos indikációja van, többek között, de nem kizárólagosan: reumatikus és mozgásszervi megbetegedések, kopás okozta mozgásszervi megbetegedések, valamint a gyulladásos ízületi betegségek nem akut stádiumai. Ezenkívül a gyógyfürdő– és termálvízkezelések hatásosnak bizonyultak balesetek és műtétek után. Továbbá számos magyar termálvíz jótékony hatással volt nőgyógyászati problémákra és bőrbetegségekre.

A gyógyfürdőzés pszichológiai előnyei – általában nyugodt, gyönyörű környezetben – pozitív hatással lehetnek a betegségekre. A meleg víz szintén pozitívan hat.

Gyógyfürdő általános ellenjavallatai

A gyógyfürdők ellenjavallatai: láz, rosszindulatú daganatok, tartós és kezeletlen magas vérnyomás, keringési zavarok, súlyos szívbetegség, gyakori tüdőasztmás rohamok, gyakori szamócavérzés, máj- és veseelégtelenség, valamint aktív ízületi gyulladás.

Az izomfájdalmak csillapítása és az ízületi fájdalmak enyhítése csak néhány a spa kezelések előnyei közül. Ha krónikus fájdalmakkal él, érdemes megfontolnia, hogy a rendszeres gyógyfürdő-látogatásokat beillessze a fájdalomkezelési tervébe.

Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: ezeket az ízületi gyulladás elleni kezeléseket csak orvosi tanácsra és felügyelet mellett szabad alkalmazni.

Vannak olyan esetek, amikor a fürdőterápia nem ajánlott, vagy csak rendkívül óvatosan szabad végezni. Ha az érintett terület állandóan fáj, duzzadt, kipirosodott vagy érezhetően melegebb, mint a környező terület, az valószínűleg súlyosabb, aktív ízületi gyulladásra utal.