+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Hajdúszoboszló, Magyarország gyöngyszeme, egy olyan hely, ahol a természet és az ember alkotta csodák összefonódnak. A város neve már önmagában is egyfajta ígéret: Hajdúszoboszló – ahol a gyógyvíz gyógyító ereje mindenkit elvarázsol. Ebben a cikkben mélyebben elmerülünk a hajdúszoboszlói gyógyvíz gyógyhatásában, kifejtve, miért vált a „gyógyüdülés” keresőszó oly népszerűvé ezen a különleges helyen.

A hajdúszoboszlói gyógyvíz gyógyhatása

A hajdúszoboszlói gyógyvíz egy különleges természetes gyógyforrás, mely jódos-brómos-konyhasós-hidrogénkarbonátos vizek csoportjába tartozik. Az aranybarna színű víz összetétele kiemelkedő, literenkénti 5000 mg-nál magasabb oldott ásványianyag-tartalommal. A gyógyvíz számos pozitív hatással rendelkezik, és különböző egészségügyi problémák kezelésére alkalmazzák. Gyógykúrák, gyógyüdülések nagyon népszerűek a fürdővárosban!

A gyógyvíz gyógyhatásait széles körben tapasztalták és igazolták. Számos esetben, mint például ízületi elváltozások, ízületi gyulladások, gerincbetegségek, ideggyulladások és idegfájdalmak esetén, hatékonyan enyhíti a tüneteket. Emellett segíti a sérülések utáni felépülést, és alkalmazható idült nőgyógyászati és bőrgyógyászati betegségeknél, valamint az érszűkület különböző formáinál.

Az elmúlt évtizedekben folyamatos orvosi kutatásokat végeztek a hajdúszoboszlói gyógyvízzel kapcsolatban. Az eredmények alapján igazolták pozitív hatását térdízületi és csípőízületi kopásoknál, porckorongsérvnél, krónikus derékfájdalomnál. Kimutatták, hogy a gyógyvíz csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának valószínűségét, és a súlyfürdők áldásos hatást gyakorolnak az ágyéki és nyaki gerinc megbetegedéseire.

A hajdúszoboszlói gyógyvíz nemcsak fürdőkúrákhoz alkalmazható, hanem ivókúrára is kiváló. A Pávai Vajna Ferenc – ről elnevezett Pávai ásványvíz, mely ebből a forrásból származik, segít megelőzni a jódhiányt és a csontritkulást. Emellett savtúltengés esetén is sokan használják.

Fontos azonban megjegyezni, hogy néhány esetben a hajdúszoboszlói gyógyvizes kúra nem javasolt. Ellenjavallt, ha aktív gyulladásos állapotok zajlanak a szervezetben, rosszindulatú daganatos megbetegedések vannak jelen, keringési elégtelenség vagy fertőző betegség áll fenn, valamint súlyos vérnyomás-emelkedés és várandósság esetén. Ezért mindig tanácsos orvossal konzultálni, mielőtt bárki elkezdené a gyógyvíz terápiát.

Így hat a hajdúszoboszlói gyógyvíz a CRP szinter

A hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végzett orvosi kutatás során felfedezték, hogy a gyógyvíz pozitív hatással van a vér CRP-szintjére, ami egy előrejelzője a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának. A vizsgálat során részt vevők egy háromhetes fürdőkezelésen vettek részt, napi 30 percen át, 38 Celsius-fokos vízben fürödve, heti öt nap, összesen 15 alkalommal.

A kutatás két csoportot vizsgált, egyik része hajdúszoboszlói gyógyvízben, míg a másik melegített csapvízben fürdött. A CRP-szint csökkenését mindkét csoportnál tapasztalták, azonban a gyógyvízzel kezelt csoportnál ez a csökkenés szignifikánsan jelentősebb volt. Ezen kívül a koleszterin szintje is a gyógyvízzel kezelteknél csökkent, míg a kontroll csoportnál emelkedő tendenciát mutatott. A triglicerid szintben mindkét csoportban átmeneti emelkedés után csökkenés tapasztalható volt. Az LDL/HDL arány a gyógyvízzel kezelt csoportban a vizsgálat teljes hosszában csökkenő tendenciát mutatott.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a hajdúszoboszlói gyógyvíz hatékonyan befolyásolja a szív- és érrendszeri rizikótényezőket, és a fürdőkezeléseknek szerepük lehet az érelmeszesedés megelőzésében. A kutatás eredményei alapján a gyógyvíz rendszeres használata hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének javításához és a rizikó csökkentéséhez.

Javallatok és Ellenjavallatok a Gyógyfürdő Látogatásához

A gyógyvíz igazoltan kedvező hatással van az alábbi betegségekre:

Javallatok:

 • Idült ízületi gyulladások
 • Degeneratív ízületi elváltozások
 • A gerinc különféle idült gyulladásos, degeneratív megbetegedései
 • Idült idegfájdalmak
 • Ideggyulladások
 • Heine-Medin kór utáni valamint agyvérzés, agyműtét vagy más okból kialakult bénulások utókezelésére
 • Idült izomfájdalmak, sérülések, sportsérülések utókezelése
 • Elhúzódó, nehezen gyógyuló csonttöréseknél a callusképződés elősegítése
 • Érszűkületek egyes formái
 • Idült nőgyógyászati megbetegedések, meddőség
 • Idült bőrbetegségek

A gyógyfürdő látogatása nem javasolt azoknak, akik a következő betegségekben szenvednek:

Ellenjavallatok:

 • Heveny gyulladásos megbetegedés
 • Rákos, rosszindulatú daganatos megbetegedés (illetve rákos megbetegedésből történt kigyógyulást követő 5 évben sem ajánlott)
 • Keringési elégtelenség
 • Súlyos vérnyomás emelkedés
 • Gümőkóros megbetegedés
 • Súlyos központi idegrendszeri megbetegedés
 • Fertőző megbetegedés
 • Fertőző, undort keltő bőrbetegség
 • Terhesség

A hajdúszoboszlói gyógyvíz története

A hajdúszoboszlói gyógyvíz története kivételes pályát járt be a gyógyvízforrások világában. A víz feltörése utáni rövid idő alatt tapasztalati úton megállapították, majd hivatalosan is igazolták gyógyhatását. Ez a folyamat rendkívül gyorsan zajlott, ellentétben más hazai gyógyfürdők történetével, amelyek sokszor évtizedekig vártak, mire hivatalosan is elismerték a gyógyvíz jótékony hatásait.

Hajdúszoboszló esetében, még a város kis szegény mezőváros volt a gyógyvíz felfedezésekor, az emberek szinte azonnal felismerték a víz potenciálját. A gyógyhatásokat tapasztalati úton ismerve, hamar elindultak a hivatalos elismerés útján. A gyógyvíz nemcsak fürdőkúra, hanem ivókúra formájában is alkalmazható, és a város már az első időkben elkezdte kiaknázni a gyógyító forrás adta lehetőségeket. A hajdúszoboszlói gyógyvíz története egyedi példája annak, hogyan lehet egy városnak azonnal felismerni és hasznosítani a természeti kincseit a gyógyulás érdekében.

1925 őszén Pávai Vajna Ferenc irányításával egy különleges felfedezés történt Hajdúszoboszlón, a Bánomkert nevű településrészén: 75 Celsius-fokos termálvizet találtak. Eredetileg kőolajat és földgázt kerestek, de a víz feltörését nem bánták, sőt, hamarosan rájöttek annak gyógyító erejére. Kezdetben az elfolyó termálvizet a közeli Kösely-patakba vezették, ám a környékbeli asszonyok észrevették annak előnyeit, és így elkezdték a termálvizet mosáshoz használni. Állítólag ők voltak azok, akik először tapasztalták meg a hajdúszoboszlói víz gyógyhatását, ahogy mosás közben enyhülték mozgásszervi problémáik.

1925 decemberében a Magyarhoni Földtani Társulat hidrológiai szakosztálya tudományos összejövetelt tartott, ahol összegzést készítettek a hajdúszoboszlói termálvíz első vegyelemzéseiről. Ekkoriban már összehasonlították Baden-Baden és Wiesbaden gyógyvízével, és javasolták fürdő létesítését, valamint ajánlották ivókúrákhoz is a vizet.

Az első, kezdetleges fövenyfürdőt végül 1927. július 26-án adták át. Innen kezdve Hajdúszoboszló és a fürdő évről évre hatalmas fejlődésen ment keresztül. A várost nemcsak szórakozásra és kikapcsolódásra látogatták meg az emberek, hanem a gyógyulás reményében is, megtapasztalva a termálvíz gyógyító erejét.