+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

A hajdúszoboszlói gyógyvíz – termálvíz gyógyhatását felszinre kerülése után hamarosan a tapasztalatok is megerősítették, majd ezt idővel hivatalosan is megerősítették. A víz fürdő- és ivókúrára egyaránt használható. Sok hazai gyógyfürdő és gyógyvíz meglehetősen nehezen indult a történelem során.

Számos esetben egyes termálforrások évtizedekig kihasználatlanul álltak, vagy hosszú évekbe telt, mire egy-egy termálforrás gyógyhatását hivatalosan is igazolták.

A hajdúszoboszlói termálvíz története azonban egyedülálló. Annak ellenére, hogy Hajdúszoboszló egy kis, szegényes mezőváros volt, amikor a vizet először felfedezték, gyógyító tulajdonságait szinte azonnal felismerték és bizonyították. Ez vezetett a város első gyógyfürdőjének megépítéséhez.

A  gyógyvíz

Gyógyvíznek nevezzük azokat az ásványvizeket, borvizeket és termálvizeket, amelyek fizikai tulajdonságaik vagy kémiai összetételük alapján gyógyhatásúak, és az adott ország jogszabályai alapján ásványvíz vagy gyógyvíz elnevezést kaptak.

Számos országban a szabályozás még nem tesz különbséget az ásványvíz és a gyógyvíz között. A magyar törvény azonban kimondja, hogy: „A termálvíz olyan természetes ásványvíz, amelynek gyógyhatása bizonyítottan gyógyító hatású. A gyógyvíz elnevezés használatának engedélyezése tekintetében. Külső használatra (fürdővízként) a gyógyvíz olyan víz, amely megfelel a külső használatra szánt ásványvízzel szemben támasztott követelményeknek, és a víz kimosódása során keletkezett természetes ásványi anyagok (kőzetek) oldott ásványianyag-tartalma és kémiai jellege állandó, és nem tartalmaz szubsztanciális anyagokat.

A gyógyvíz fürdőzésre való felhasználásának a fürdőhőmérséklet beállítására vonatkozó eljáráson és a vízkezelési technológia kiválasztásán kell alapulnia, amely a legkevésbé károsítja a víz biológiailag aktív összetevőit. Az elnevezésük szerinti belső használatra szánt gyógyvizek az elismert ásványvizekre vonatkozó előírásoknak megfelelően használhatók és palackozhatók. Hajdúszoboszlón víz formájában különböző kezelések vannak izomfájdalmakra.

Hajdúszoboszlói gyógyvízben megtalálható elemek

Alapjávavéve a gyógyvíz jódos brómos hidrogénkarbonátos, tartalmaz bárium és ólom vegyületeket. Ezeken felül: cink, ezüst, stroncium, réz, titán, vanádium.

Összetétele

Az elemzések kimutatták, hogy a mélyfúrás jódos, brómos, nátriumos, bikarbonátos vizet termelt ki. A vizsgálatok kimutatták, hogy a víz bitument és ösztrogént, valamint különböző nyomelemeket, többek között titániumot, vanádiumot, rezet, cinket, ezüstöt, stronciumot, báriumot és ólmot tartalmaz. A gyógyvíz összetételét figyelembe véve a maximálisan ajánlott expozíciós idő 20-30 perc. A 14 év alatti gyermekek nem tartózkodhatnak a gyógyvízben.

A hajdúszoboszlói víz a jód-brom-hidrogénkarbonátos vizek kategóriájába tartozik. Ennek az aranybarna színű víznek az összes oldott ásványi anyag tartalma több mint 5000 mg/liter. Milyen esetekben van gyógyhatása a hajdúszoboszlói gyógyvíznek? A lista hosszú, és magában foglalja az elváltozásokat, az ízületi gyulladást, egyes gerincbetegségeket, az ideggyulladást és az idegfájdalmakat. Segíti a sérülésekből való felépülést, de krónikus nőgyógyászati és krónikus bőrgyógyászati panaszok, valamint az érszűkület egyes formái esetén is alkalmazható.

Emellett az elmúlt évtizedekben szinte folyamatosan folytak orvosi kutatások a gyógyvízzel kapcsolatban. Bizonyították például jótékony hatását térd- és csípőízületi kopásra, porckorongsérvre, krónikus hátfájásra és az érelmeszesedés csökkentésére. A gyógyvízben való súlyfürdőzés jótékony hatással van az ágyéki és nyaki gerincbetegségekre. A víz ivásra alkalmas, az egyik kút vize palackozott.

A Pávai Vajna ásványvíz nemcsak a jódhiányt és a csontritkulást előzi meg, hanem gyakran alkalmazzák savtúltengés kezelésére is. Bizonyos esetekben azonban nem ajánlott a szoboszlói fürdőkúra. A termálfürdők általános ellenjavallatai mellett ilyenek az aktív gyulladásos állapotok, a rosszindulatú daganatok, a keringési zavarok, a fertőző betegségek, a súlyos vérnyomás-emelkedés és a terhesség. Jódos brómos konyhasós víz.

Alkotórészei mg/l

Kálium K+ 11,3
Nátrium Na+ 1530
Ammónium Nh4 14,8
Kálcium Ca2+ 8,6
Magnézium Mg2+ 5,4
Vas Fe2+ 0,79
Mangán Mn2+ – nem tartalmaz
Lítium Li+ 0,2
Aluminium Al+++ – nem tartalmaz

Nitrát NO3 – nem tartalmaz
Nitrit No2 – nem tartalmaz
Klorid Cl2- 1495
Bromid Br- 9,8
Jodid J- 5,5
Fluorid F- 1,7
Szulfát SO42- 37
Hidrogénkarbonát HCO3- 1790
Szulfid S2- 0,16
Összes foszfát PO43- 0,25
Karbonát CO32- 9,0

Metaborsav HBO2 84
Metakovasav H2SiO3 52
Szabad szénsav Co2 – nem tartalmaz
Oldott oxigén O2 nyom
Arzén As 84 – nem tartalmaz
Összesen: 5055

 

A hajdúszoboszlói gyógyvíz rövid története

Pávai Vajna Ferenc 1925 őszén fedezte fel a 75 Celsius-fokos termálvizet a hajdúszoboszlói Bánomkertben. Eredetileg nem vizet, hanem kőolajat és földgázt kerestek, de nem ellenezték, hogy helyette vizet találjanak. A „forró aranyat” kezdetben a közeli Kösely-patakba engedték. A környékbeli asszonyok ezt kihasználva a forróvizet elvezető árokba mentek mosakodni. Állítólag ők voltak az elsők, akik megtapasztalták a hajdúszoboszlói víz gyógyító hatását: segített nekik enyhíteni a gyulladásaikat.

Úgymond véletlen megtapasztalták a hajdúszoboszlói víz gyógyító hatását: segített nekik mosás, mosakodás közben enyhíteni mozgásszervi panaszaikat.

1925 decemberében a Magyarhoni Földtani Társulat Hidrológiai Szakosztálya tudományos ülést tartott, amelyen összegezték a hajdúszoboszlói termálvíz első kémiai vizsgálatainak eredményeit. Összehasonlították a baden-badeni és wiesbadeni gyógyvízzel, és már akkor javasolták a gyógyfürdő és ivókúra létesítését.

Az első fürdőt végül 1927. július 26-án nyitották meg. Ettől kezdve Hajdúszoboszló és a fürdő évről évre rohamosan fejlődött. Szoboszlót nemcsak szórakozás és kikapcsolódás, hanem gyógyulás céljából is látogatták az emberek.

 

Javasolt és Nem javasolt

A gyógyvíz igazoltan hatékonyan hat a következő betegségekre

Idült ízületi gyulladások, degeneratív ízületi elváltozások, gerinc különféle idült, degeneratív megbetegedései, idült idegfájdalmak, ideggyulladások, Heine-Medin kór utáni valamint agyvérzés, agyműtét vagy más okból kialakult bénulások utókezelésére, idült izomfájdalmak, sérülések, sportsérülések utókezelése, elhúzódó, nehezen gyógyuló csonttöréseknél a callusképződés elősegítése, érszűkületek egyes formái, idült nőgyógyászati megbetegedések, meddőség, idült bőrbetegségek.

Vannak ellenjavallatok is!

Akik a következő betegségekkel szenvednek NEM látogathatják a fürdőt: heveny gyulladásos megbetegedés,
rákos, rosszindulatú daganatos megbetegedés (illetve rákos megbetegedésből történt kigyógyulást követő 5 évben sem ajánlott), keringési elégtelenség, súlyos vérnyomás emelkedés, gümőkóros megbetegedés, súlyos központi idegrendszeri megbetegedés, fertőző megbetegedés, undort keltő bőrbetegség,
terhesség.