+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Hajdúszoboszló Város napja! Szeptember másodikán Hajdúszoboszló városa az évfordulót ünnepli, amikor a hajdúk e területre települtek. Ez a különleges alkalom a város napjaként is ismert, és fontos esemény a helyi közösség számára.

Hajdúszoboszló Város Napja

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata szeretettel hívja meg a város polgárait és vendégeit, hogy csatlakozzanak az ünnepi programokhoz, amelyeket szeptember 2. rendeznek meg, azaz a lovashajdúk Szoboszlóra telepítésének évfordulója alkalmából. Ez az esemény lehetőséget nyújt arra, hogy együtt emlékezzünk hajdú őseinkre, akiknek története mélyen szövődik a város múltjába.

Az ünnepi műsor helyszíne a Hősök tere, ahol a Bocskai szobor előtti tér lesz. Itt találkozhatunk és részt vehetünk az ünnepi eseményeken, ahol a város lakói együtt ünneplik a múltat és a hajdú hagyományokat.

Hajdúszoboszló, Magyarország egyik gyöngyszeme, minden évben megünnepli a város napját, egy olyan eseményt, amely összehozza a helyi közösséget és ünnepelni hívja a város gazdag történelmét és kulturális örökségét. Hajdúszoboszló Város Napja egy olyan alkalom, amikor a lakosok büszkén mutatják be városukat és megosztják az értékeit a látogatókkal.

Az ünnep minden év szeptemberében kerül megrendezésre, és a város történelmének egyik legfontosabb napja. Ez az esemény lehetőséget teremt a helyi lakosoknak arra, hogy közösségi szellemben ünnepeljenek, és együtt üdvözöljék a vendégeket. A város napjának programja gazdag és változatos, és számos eseményt tartalmaz, amelyek kielégítik mindenki ízlését és érdeklődési körét.

Hajdúszoboszló – Információk

Hajdúszoboszló egy alföldi város Magyarországon, amely 22 km-re található Debrecentől. Hajdú-Bihar megye Hajdúszoboszlói járásának központja, és az egyik legnépszerűbb vidéki üdülőhely az országban. A városnak gazdag történelme van, és a régi nevek között megtalálható a német „Sobols” és a román „Soboslău”. Hajdúszoboszló emellett a harmadik legnagyobb település a megyében Debrecen és második helyen álló Berettyóújfalu után.

A város kiemelkedő hírnévét elsősorban gyógyvize és gyógyfürdője alapozza meg. Hajdúszoboszló Magyarország egyik minősített gyógyhelye, ahol már 1925-ben felfedezték a termálvizet, amelyet gyógyító hatásai miatt hamarosan gyógyvízként minősítettek. A város rendkívül népszerű azok körében, akik pihenésre és gyógyulásra vágynak.

Az üdülőhely kiemelkedően népszerű a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében, és csak Budapest és Hévíz előzi meg népszerűségben az országban. A 2012-es adatok szerint Hajdúszoboszló Magyarország 53. legnépesebb települése is, és területe bel- és külterületek együttesen 238,7 km², ami az ország tizenhetedik legnagyobb településévé teszi.

Hajdúszoboszló azon kiváltságos helyek egyike, ahol a természetes gyógyvíz és a gyógyfürdő egyaránt elbűvölő környezetben található, és ahol a látogatók gyógyulással és pihenéssel tölthetik idejüket.

Hajdúszoboszló Város – Városrészek

Bánomkert, az üdülők és szállodák paradicsoma, a 1940-es években fejlődött ki. 1941 óta itt épülnek szállodák, apartmanok és magánlakások is. A városrész elengedhetetlen része a Mátyás király sétánynak, ahol forgalmas árusok és impozáns szállodák várnak ránk.

Bánomkert közelében találjuk a Gyógyfürdőt, ahol 1925-ben fedezték fel a termálvizet. Ez az esemény lendítette fel a terület népesedését és turizmusát.

Csepűskert egy olyan terület, ami a temető alatt fekszik, a Nádudvari út és az Ady Endre út között. Itt találhatók a nagy kertekkel rendelkező házak, valamint számos kert gyümölcsfákkal, zöldségekkel és háziállatokkal. Az Ady Endre út mentén kisebb utcákat is találunk, amelyek a város környékén haladnak.

Csatornakert a város déli részén található, közel a vasútállomáshoz. Valószínű, hogy a nevét a városi csatorna itteni szakaszáról és a környéken található halastavakról kapta. A területen családi házak találhatók, bár a környezeti körülmények javítására szükség lehet, mivel nincs jelenleg sem műút, sem közvilágítás a területen.

A városon kívül telepek is megtalálhatók, amelyek a 21. században jelentek meg.

Hétvezér-telep a vasútállomás közelében található utcákból áll. Korábban Űrhajós-telepnek nevezték, ahol az elnevezés az itt található utcákra utal, amelyek az űr és Gagarin nevével vannak összefüggésben.

Hasonló területek a Virág- és a Zene-telep, ahol a Virág-telep utcái virágneveket viselnek, míg a Zene-telep utcái magyar zeneszerzők nevét örökítik meg.

Bérházkör Hajdúszoboszlón sok lakosnak nyújt otthont. Két részre oszlik: a Belső- és a Külső-Bérházkörre. Ennek oka az, hogy a Külső-Bérházkör házai egy „falat” alkotnak a Belső-Bérházkör előtt.

Hajdúszoboszló Város – Története

Szoboszló első írásos említését először 1075-ben találjuk I. Géza adománylevelében, melyben az újonnan alapítandó garamszentbenedeki apátságnak adományozta Szoboszlóvásár királyi vámjának felét.

Bocskai István hajdúkkal telepítette be 1606-ban, innen kapta az eredetileg szláv eredetű településnév a „hajdú” előtagot (bár ez az elnevezés csak a 19. században terjedt el).
A budai török pasa 1660-as hadjárata, a Szejdi-dúlás szinte teljesen elpusztította a települést.

A település és környékének közbiztonsága a 19. század közepén gyenge lábakon állt. A betyárvilág felszámolásával összefüggésben a Vasárnapi Ujság 1868-ban (26. számban) azt írta, „Szoboszló nem jó hely a gazembereknek” Miért? Mert a hajdúk és leszármazottaik életét és vagyonát 50-60 „perzekutor” és öt-hat csendbiztos szeme őrzi.

Fényes Elek szerint 1851-ben: „Szoboszló, hajduváros, a Hajdu kerületben, Debreczenhez nyugotra 3 órányira; a pest-szolnoki országutban; 12,219 ref., 137 r., 150 g. kath., 8 evang., 65 zsidó lak. Van ref. és r. kath. anyatemploma, postahivatala, gazdag fekete róna határa, szőlőskertje. Határához több puszták tartoznak, mint p. o. Kis-Szoboszló, Angyalháza, Köteles.”[4]

A város élete 1925. október 26-án változott meg, amikor is egy kutatófúrás során olaj vagy gáz helyett csupán termálvíz tört fel 1091 méter mélységből. A környékbeliek rendszeresen zarándokoltak a forráshoz, melynek furcsa illatú (kénes és jódos) vize nem csak melegítésre volt alkalmas (73 °C), hanem mindenféle ízületi bántalmakban szenvedő, derékfájós embereknek is csodás megkönnyebbülést okozott.

A gyógyvíz, a kialakuló gyógyfürdő és strand, és a fürdőturizmus teljesen átalakította a települést, amely gyors fejlődésnek indult.

Turizmus

Hajdúszoboszló Magyarország egyik legkedveltebb egészségturisztikai központja. Az elismertségét főként gyógyvize és gyógyfürdője alapozza meg, melyek hosszú történetre tekintenek vissza, és elkötelezettek az emberek egészségének javítása iránt. Hajdúszoboszló fő turisztikai látnivalója Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amely folyamatos fejlesztéseivel modern gyógyászati, wellness és szórakoztató szolgáltatásokat kínál, és kiválóan kiegészül a város szálláslehetőségeivel, hogy a vendégeknek teljes élményt nyújtson.

A hivatalosan elismert magyar gyógyhelyek között Hajdúszoboszló széles körű adottságai mellett olyan élményeket is nyújt, mint a nyári fesztiválok, a helyi gasztronómia különlegességei, a barátságos kisvárosi hangulat, az alföldi táj és a közeli Debrecen látnivalói. Mindezek együttesen teszik lehetővé a vendégek számára a teljes kikapcsolódást és a gazdag élményeket.

Hajdúszoboszló az elkötelezett vendéglátásnak köszönhetően kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország harmadik legnépszerűbb települése, csak Budapest és Hévíz előzi meg. A város fő küldőpiacai közé tartozik Lengyelország (208 ezer vendégéjszaka), Románia (106 ezer vendégéjszaka) és Szlovákia (67 ezer vendégéjszaka).

Fürdőkomplexum

Fürdőkomplexum és környezete átírva:

A Hajdúszoboszlói gyógyfürdő a Szent István Park szomszédságában található, ahol büszkén áll Pávai-Vajna Ferenc szobra, a gyógy- és termálvíz feltalálójának/ megtalálójának emlékére. Ezen a területen a park közepén egy díszes szökőkút is található, mellette pedig áll a Harangház, Hajdúszoboszló egyik legújabb építészeti remeke. Az épület a város számára ad otthont az Oborzil harang hagyatéknak, és kiemelt szerepet tölt be a harangok megőrzésében és bemutatásában. A Harangház kör alakú és nyitott szerkezetű épület, melyben 50 alumínium harang talál helyet. Az épület tervezésekor Rácz Zoltán építőművész szimbolikus elemeket alkalmazott, és a négy oszlop a négy évszakot, éjtájat és a harangrendszert is jelképezi. A Harangházat három fából készült jelfa veszi körül, amelyek a Turulo, Csodaszarvas és Lélekmadár neveket viselik.

A Hajdúszoboszlói Hungarospa Európa legnagyobb fürdőkomplexumával büszkélkedhet, melynek részei a szabadtéri Strand, az Aquapark, az Aqua-Palace fedett élményfürdő, Prémium Zóna és a fedett Árpád Uszoda. A Gyógyfürdő egész évben reggel 7-től este 7-ig tart nyitva, és három gyógyvizes medencével és négy nyitott látványmedencével várja a vendégeket. A strand területén, mely egy 30 hektáros park része, összesen 13 medence található, így minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

A strand területén található, legfiatalabbak számára kihagyhatatlan a hullámmedence, mely óránként mesterséges hullámverést kínál, valamint a mediterrán tengerpart, mely lenyűgöző homokos parttal, kalózhajóval, világítótoronnyal, pálmafákkal és időszakos hullámokkal varázsolja el a látogatókat. A csónakázótó is a strand területén található, ahol vízibiciklizni és csónakázni lehet.

A strandon belül szórakozást nyújt az Aquapark is, melyet külön jeggyel vagy a strandbelépő megváltásával lehet felkeresni. Az Aquaparkban 15 különböző óriáscsúszda várja a lesiklás szerelmeseit. Az étkezésről is gondoskodnak a strandon, számos csárda, gyorsétterem, fagyizó és más vendéglátóhely várja a vendégeket.

Az Aqua-Palace fedett élményfürdő három szinten kínál exkluzív élménymedencéket és wellness szolgáltatásokat a családoknak. A gyerekek számára kialakított területen bébi- és családi medencék, foglalkoztató terem és játszóház biztosítja a folyamatos szórakozást. A vízipalota wellness és fitness szolgáltatások széles skáláját nyújtja, így a látogatók minden igényüket kielégíthetik.