+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

A gyógyvíz, termálvíz a különféle betegségekre párhuzamosan több módon fejti ki hatását, de hogyan hat a gyógyvíz valójában azzal kevesen vannak tisztába. Gyógyvíznek esetek többségében a termálvizeket nevezzük, amelyek fizikai tulajdonságai, kémiai összetétele miatt gyógyító hatásúak és rendelet alapján engedélyezett a gyógyvíz megnevezés használata.

Hajdúszoboszlói szállás közvetlen a gyógyfürdő mellett!

Egyik nagy előnyük a sok más kezelési móddal szemben, hogy több módon képes kifejteni gyógyító hatását a szervezetre. Külön külön, egyszerre vagy más kezelésekkel kombinálva is alkalmazható kúra szerűen, gyógyüdülés formájában, de akár az életvitelünk része is lehet. Egyszerű medencefürdőzés alkalmával is nagyon nyugtató és pihentető hatású. Nagy szerepük van ebben a víz fizikai tulajdonságainak és az ásványi anyagok felszívódásának. A hajdúszoboszlói jódos, brómos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz egyedülállónak tekinthető!

„A hajdúszoboszlói gyógyvíz a maga nemében egyedülállónak tekinthető, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz nem ismeretes”. – Idézet: Dr.Bodnár János kutató.

Gyógyvizek csoportosítás

Hőmérséklet alapján:

Hideg gyógyvíz – 30 celsius alatti vizek.
Meleg gyógyvizek – Termálvíz, hévíz melyeknek hőmérsékletük meghaladja a 30 cesiust.

Továbbá ásványi anyag tartalom, PH értékük, kémiai összetételük alapján.

Bőrön át felszívódnak

A gyógyvizek többnyire magas az ásványi anyag tartalma és hőfoka miatt jól alkalmazhatóak fürdőzésre, mely során az ásványi anyagok egy része bőrön át felszívódnak. A víz ezen tulajdonsága alapján azoknak is jó választás, akiknek emésztőrendszeri betegségük miatt az ásványi anyagok nehezen szívódnak fel.

Ivókúra

Ivókúra formájában is nagyon hatásos a Magyar gyógyvizek többsége. Lehetőség van erre használni a palackozott gyógyvizeket melyek a bélrendszeren keresztül fejtik ki hatásukat. Parádi kénes, aminek jelentős a kálcium tartalma is. jódos gyógyvizek közül jó néhány alkalmazható ebben a formában. Gyomor és bélrendszeri betegségekre, savtúltengésre, hurutos légzőszervi megbetegedésekre.

Belélegezve

Belélegezve a nyálkahártyán keresztül jut be a szervezetbe. Hévízen ilyen a radon vagy Hajdúszoboszlón a jód, melyek képesek felszívódni ilyen módon.

Maga a fürdőzés hatása

Nem lebecsülendő a fürdőzés, ami az egész testükre hatással van , így teljes testünk, lelkünk, idegrendszerünk felfrissül, azaz oldja a feszültséget és a fürdőzéstől nyugodtabbá vállunk. Ezek segítenek az idegesség leküzdésében, de közvetve szinte minden betegség leküzdésében segítenek. A fürdőzés kúra szerű alkalmazása a leghatékonyabba medencében tartózkodási idő kb 20 perc legyen. Betegségek amelyeknél hatékonyak a fürdőkúrák cikkünkben részletesen olvashat a kezelések hatékonyságáról.

Fontos megemlíteni mikor ne vegyünk igénybe fürdőzést

Amikor nem szabad: láz, fertőző betegség, gyulladt ízületek, visszérgyulladás, keringési rendellenesség, kezeletlen nagyon magas vérnyomás, máj és veseelégtelenség gyulladásai vannak, visszatérő asztmás roham, szívinfarktus és agyvérzés után minimum 6 hónap, erős nyugtató altató bevétele után, rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén.

Ugyan nem tilos a fürdőzés, de nagyon óvatosnak kell lenni

Tilosnak nem tilos, de fokozattan elővigyázatosnak kell lenniük az idős korúaknak! A várandósággal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, annyi biztos a magas hőmérsékletű medencéket ajánlott kerülni. Nagyon alacsony vérnyomás esetén. Keringési rendellenességgel nem járó szív- és érrendszeri betegségek.