+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Egy kutatási projekt keretében Hajdúszoboszló gyógyvízével új, rendkívül magas sótartalmú medencék fejlesztésére. Az idült bőrbetegségekkel és gyulladásos ízületi problémákkal élő betegek új kezelési lehetőségekkel reménykedhetnek. A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. és a Debreceni Egyetem közösen Uniós fejlesztési forráshoz jutottak egy új projekt számára. Ebben a kezdeményezésben 761 millió forint támogatás segítségével extrém magas sótartalmú gyógymedencék és azokhoz tartozó vízkezelő berendezések kifejlesztésébe kezdenek.

Az Új Kutatási Projekt

A Hajdúszoboszlói Gyógyvíz és a Debreceni Egyetem együttműködésének eredményeként egy új és ambiciózus kutatási projekt indul. Ennek célja az, hogy tovább mélyítse a gyógyvíz előnyeinek megértését és fejlessze a fürdőgyógyászati kezelések hatékonyságát.

A projektet 761 millió forint uniós fejlesztési forrás támogatja, és az extrém magas sótartalmú gyógymedencék kifejlesztésére és vízkezelő berendezésekre fogják fordítani. Ez a projekt egyedülálló lehetőséget kínál a városnak és a tudományos közösségnek arra, hogy mélyebb betekintést nyerjen a gyógyvíz gyógyító erejébe, és új terápiás megoldásokat hozzanak létre.

Az Extrém Magas Sótartalmú Gyógymedencék

Az extrém magas sótartalmú gyógymedencék új dimenziót hoznak a fürdőgyógyászatban. A már meglévő gyógyfürdők és medencék mellett ezek a medencék még magasabb sókoncentrációt kínálnak, ami még hatékonyabbá teheti a gyógyító folyamatot. Így bővülne a hajdúszoboszlói gyógykezelések sora egy olyan terápiával, ami lehetővé tenné a bőrbetegségek hatékony gyógyítását.

A psoriasis, mint a bőrbetegségek legelterjedtebb típusa, az extrém magas sótartalmú gyógyvizes terápiákkal kiegészített gyógykezelésekkel hatékonyabban kezelhető. K+F projektünk célja egy olyan innovatív megoldás kifejlesztése, amely lehetővé teszi egy EHSTP – szabályozható oldott ásványi anyag összetételű, extrém magas sótartalmú gyógymedence és gyógykezelési szolgáltatás létrehozását. Ez a megoldás a HUNGAROSPA gyógyvize besűrítésével és az oldott ásványi anyagok összetételének szabályozásával lehetővé teszi az értékes gyógyvízsűrítmény előállítását, amely alkalmas a terápiás kezelések egyéni igényeinek kielégítésére.

Projektünk újdonsága abban rejlik, hogy terápiás gyógyvíz kívánt összetételét egy újonnan kifejlesztendő többlépcsős Cascade RO (Reverse Osmosis – fordított ozmózis) vízkezelő berendezés segítségével állítjuk elő, működtetve azt a fordított ozmózis elvével. Ezen technológia alkalmazásával képesek leszünk az extrém magas, 30-35%-os oldott sótartalmú gyógyvizet különböző adalékokkal dúsítva olyan sűrűségűvé alakítani, amely megfelel a terápia által előírt paramétereknek. A koncentráció növelésével a gyógyvíz akár elérheti a Holt-tenger gyógyító vízének sűrűségét, miközben további élettani előnyös összetevőkkel is gazdagítjuk azt. Az egyedi gyógyvíz előállítása lehetővé teszi a fürdőreakciók kiváltó okainak vizsgálatát is, hozzájárulva ezzel a széles körben alkalmazható gyógyvizek fejlesztéséhez.

A magas sótartalomnak számos pozitív hatása van az egészségre:

  1. Gyulladáscsökkentés: A magas sókoncentráció csökkentheti az ízületi és izomgyulladásokat, így segítve a betegeket a fájdalom és kényelmetlenség enyhítésében.
  2. Bőrproblémák kezelése: Az extrém magas sótartalmú víz jótékony hatással lehet a bőrre, például pikkelysömör vagy ekcéma esetén. Az ilyen medencékben történő fürdés segíthet a bőr állapotának javításában.
  3. Stressz és relaxáció: A sófürdők nyugtató hatásúak lehetnek, segítve az embereket a stressz és szorongás csökkentésében, valamint a relaxációban.
  4. Mozgásszervi problémák enyhítése: Az extrém magas sótartalmú medencékben való fürdés könnyebbséget hozhat az ízületi és izomproblémákkal élőknek, segítve a mozgást és a rugalmasságot.

Magas sótartalmú medencék a gyógyászatban

A kutatók jelenleg kísérletsorozatot hajtanak végre a HUNGAROSPA gyógyvízének kiterjesztett műszeres elemzésére. Laboratóriumi és mikrobiológiai tenyésztéses vizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy összehasonlítsák a friss és az elfolyó vízből készült koncentrátumok tulajdonságait. Ezen felül, a kutatók dolgoznak a speciális vízkezelő berendezés modelljén, amely tartalmazza a többlépcsős Cascade RO berendezés vízkezelési lépéseit.

A kísérleti fejlesztési fázisban a szakértőink a következő feladatokat végzik el:

  • Megtervezik és kialakítják a HTPOOL terápiás gyógymedencét, mely alkalmas a psoriasis, arthrosis és helyi típusú tendonitis-ben szenvedő betegek kezelésére.
  • Megtervezik és kialakítják a HTUV, UV fényterápiás gyógykabinokat.
  • Megtervezik és fejlesztik a HTRO – Nagy sókoncentrációjú termálvíz előállítását lehetővé tevő szűrőegységeket és Cascade RO egységet.
  • Megtervezik és fejlesztik a szükséges vezérlő és monitorozó rendszert.
  • Kialakítják az EHSTP gyógyterápia lépéseit, meghatározzák a terápia személyre szabási lehetőségeit, a javasolt kezelési időket és az ellenjavallatokat.

A kutatás és fejlesztés eredményeként létrejövő új EHSTP rendszer modulokból fog állni.