+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Sikeresen lezárult a Mátyás király sétány felújítása, mely egy komplex turisztikai fejlesztés része Hajdúszoboszlón. Az ünnepélyes megnyitóra 2022. október 21-én, pénteken 11:00 órakor került sor! A beruházás érintette a Mátyás király sétányt és a Szent István park Gyógyfürdő és Strand bejárati részét. Kevesebb autó, több nyugalom, számos élményelem és összességében egy megújult, de mégis idilli városkép várja mostantól Hajdúszoboszlón, az Alföld fürdővárosának lakóit és látogatóit. A sétány hivatalos megnyitója alkalmából a Mátyás király sétány vállalkozásai szeretettel meghívták Hajdúszoboszló lakóit és az itt tartózkodó vendégeket!

Nézze meg szállás ajánlatunkat közvetlen a Mátyás király sétányon!

Új arculatot kapott Hajdúszoboszló népszerű utcája. Egész nyáron folyt a hajdúszoboszlói Mátyás király sétány felújítása, így 2022. őszére befejeződtek a munkálatok. Best Apartman a Mátyás király sétány első apartmanházában található, de nem érintette a felújítás. Apartmanjaink parkolóháza a Fürdő utca felől közelíthető meg, így zavartalan a működéssel üzemelhetett a felújítás alatt. A Mátyás király sétányt a Szent István park többi részével együtt felújítják. A családbarát illemhely és fedett kerékpártároló is ezen a területen kapott helyet. Többek között modern világítást, szökőkutakat és élményelemekkel bővült a fürdőváros népszerű sétánya.

A Mátyás király sétány élménypontja

Látványosan átalakult a Hajdúszoboszlói Strandfürdő és Gyógyfürdő környéke és Hajdúszoboszló fő turistautcája, a Mátyás király sétány. A fürdő nyári főbejáratától kezdve egészen a sétány végéig számos látnivaló várja az Alföld fővárosába, Hajdúszoboszlóra látogatókat. A már eddig is Európa legnagyobb fürdőkomplexumáról híres Hajdúszoboszló a komplex hajdúszoboszlói turisztikai fejlesztés részeként új szökőkutakkal és élményelemekkel gazdagodott. Alig több mint egy év alatt a projekt keretében a strand főbejáratától kezdődően teljesen átalakult a város fürdőparkjának egy része, a Szent István park és a Mátyás király sétány. Vonzó sétálóutca, számos új szolgáltatás és több élménypont fogadja mostantól a helyieket és a látogatókat egyaránt.

A fürdő előtti park megújul, és nagyszerű lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Van például egy kis csónakázótó, ahol egy bronzszobor látható, amely egy kislányt ábrázol, amint papírhajóját a vízbe teszi. A legjobb rész a Föld hangja installáció, ahol fém elemek vannak a föld alatt, amelyek a föld feletti sárga tölcsérekbe érkeznek. Ezek a mélyrétegek hangjait játsszák, és van egy 3D-s festmény, amely a mélységet szimbolizálja, ahol a termálvíz található. Emellett a parkban van két szökőkút, egy Debrecent és a Hortobágyot ábrázoló tér, és néhány kivilágított ülőhely.

Az élménypontok között megannyi látvány és lehetőség! Minden szem és fantázia mást – mást lát az alkotásokban. Több említésre méltó alkotás között a Pávai Vajna Ferenc teljes alakos szobra a legmeghatározóbb alkotás, hiszen ha Ő nincs, akkor most nincs termálvíz a városban. Mindegyik látványosság remekmű a maga nemében, de a „Cívis” élménypontot meg kell említeni külön is, amiben a megyeszékhelyet említik. Debrecen a szabadság őrtornya volt mindazért, amit 1848-49-ben a magyar nemzetért és államiságért tett. Az ország második fővárosa lett, mert polgárainak hazaszeretete, hűsége és áldozatkészsége jobban védte a kormányt és az országgyűlést, mint bármely katonai erődítmény. Többek között ezen emlék előtt tiszteleg az alkotó.

Mindez képekben:

Az élménypontok bemutatása

Város Kapuja – Szoboszló Kapuja

A Mátyás király sétány elején, de még a Szent István parkban található az „Idő és tér” kapuja élménypont már az átadása előtt a leglátogatottabb élményponttá vállt. Túlzás nélkül mondhatjuk: a város leglátogatottabb élményeleme! Átadás előtt a helyik és a városba látogató vendégek sokat találgattak, eme pont mit is fog ábrázolni. A kialakítás alatt több találgatás is szárnyra kapott. A legjobb elnevezés: Szoboszló Kapuja! De sokan ” I Love Szoboszló” elnevezést használják, mint találkozó pont. Talán sokan azért asszociáltak erre a kifejezésre mert a HAJDÚSZOBOSZLÓ olvasható egy egyedi betűtípussal, melyben két szív is megtalálható a betűkből kialakítva. A városnév pedig egy robosztus keretbe van foglalva, így az alkotás egy kapura is emlékeztet. Esti órákban sötétedéstől színjáték díszíti, így látogatók körében egész nap a fotózás és a szelfizés központja.

Idő és Tér – a sétány első élménypontja

Az sétány első élménypontja „Idő és tér” kompozíció a Hotel Járja előtt található, mely a Mátyás király sétány első szállodája. Továbbá az apartmanházban található a Best Apartmanok, illetve egy remek étterem, nem utolsó sorban a fürdőváros legjobb palacsintázója. Túlzás nélkül mondható erre a sarokra, hogy Hajdúszoboszló egyik legnépszerűbb turisták által látogatott helye. Így talán nem véletlen, hogy ezen a helyen az díszes térkőből kirakott égtájakra mutató alkotás látható. Még a hely pontos GPS koordinátáját is feltüntették ezen a helyen. Talán azért, hogy erre a helyre, ebbe a városba mindig visszatérjenek azok, akik egyszer már látták ezt a csodát és érezték a fürdőváros bársonyos vizének simogatását, gyógyító hatását és vendégszeretetét. Az alkotás árnyékot ad a meleg napokon és bárki megpihenhet a színes ülőkéken, de épp egy rögtönzött előadásra is alkalmas bármikor.

Cívis – Debrecent megemlítő installáció

Ez az attrakció rávilágít arra, hogy milyen közel van Debrecen, a desztináció fővárosa. Debrecen mint megyeszékhely említésre méltó turisztika célpont. A „Kálvinista Róma” nem csak pihenési célpont, hanem történelmi helyszín is. Hisz a nemzet fővárosa is volt ideiglenesen. Ez nem elhanyagolható történelmi tény! A turisták ott tartózkodásuk alatt számos tevékenységet élvezhetnek. A kapu tetején a város nevével ellátott tábla árnyékot vet a közigazgatási határ képére. A hullámzó szalagforma egy kaput és egy alagutat ölel körbe, a két város közötti szoros és változatos kapcsolatot szimbolizálva. A forgó kockajáték és a testre ható 3D-s tábla mindenkit játékra invitál. Akár meg is örökíthető a testünk lenyomata, de oda-vissza nyomogatva egy játékos masszázsnak is tekinthető.

A következő elem – Fény és Hullám

A sétány lüktető élménypontja a „Fény és a hullám” nevet viseli. A város lüktető szívét termálvíz táplálja, ami a hullámvonalban elhelyezett, vízmolekulákra vagy buborékokra emlékeztető ülőhelyek használatát inspirálta. A megvilágított padokon megpihenve megfigyelheti és felidézheti a sétányt, a város nyüzsgő nyüzsgését. A buborékok nyomán szimbolikusan megjelenik a víz és Hajdúszoboszló fodrozódása együtt. A víz szimbólumait az esti fények teszik egyedivé.

Gyerek színpad – A Mátyás király sétányon

Ha szünetet tartasz, nézd meg a „Gyermekszínpadot”. Kellemes levendulaillat lengi körül, a ferde felület pedig napközben tökéletes napozásra. Este az utcabútorokat hangulatos színekkel világítják meg. Akár deszkások gyakorlópályája is lehet, de elképzelhető őket nem szívesen látják a most elkészült dekoráción.

Hortobágy – A világörökség része

A „Hortobágy” élményközpont a pásztorhagyományok előtt tiszteleg, amely hosszú évek óta jellemző foglalkozás a térségben. A szobor központi alakja Győrfi Lajos, egy bajuszos, gazdagon díszített, jellegzetesen vállára vetett pásztor, aki kampós pásztorbotjára támaszkodva viseli a gazdagon díszített, jellegzetesen vállára vetett pásztorbotot. A sifon rojtos, magyaros stílusú motívumai még magyar címert is felfedeznek. A pásztor mellett az Alföld két ikonikus állata látható: a hűséges pudli kutya és az egyik vigyázó racka juh. Az állatok Győrfi Ádám alkotásai.

Bolyongó – Barangolás

A „Bolyongó” mint vándor élménypont a környék élővilágának felfedezésére invitálja Önt. A 20 oszlopból álló tér egy masszív nádast imitál. Az oszlopok között sétálva felfedezheti a terület jellegzetes állatait, és érdekes módon az oszlopokon lévő LED-csíkok segítségével megtudhatja a magasságukat, sőt, akár a saját magasságával is összehasonlíthatja. A tér közepén a felfedezők Juha Richárd bronzból készült, tapintható domborzati térképét találják a környékről. Az esti fényben a „nádpálcák” megvilágításukkal csalogatják a kalandorokat.

A Kultúra Hídja

A „Kultúra hídja” egy metaforikus elnevezés erre az élményre, amely a különböző nemzetiségek és kultúrák szeretetét hivatott megmutatni, amit nap mint nap tapasztalunk a Hajdúszoboszlóra látogató vendégektől. Ez a pont nappal és éjszaka is igazi látványosság a Mátyás király sétányon. Az élmény igazi szépsége az árnyékokban és az árnyjátékban rejlik, amely a világításnak köszönhetően nappal és éjszaka is egyedülálló. A betűhenger szövege csak mozgásban olvasható, az élményponton pedig játékos módon fedezheted fel Szép Ernő egyedi módon megfogalmazott idézetét szeretett városunkról, Hajdúszoboszlóról!

A Víz – H2O és a Tiszta- tó

A tervezők a Tisza-tó és környéke, közismertebb nevén a „vadvizek országa” adta az inspirációt. Ez Hajdúszoboszlótól egy órányi útra található, ahol az 5 hullám alakú elem és egy kör alakú szakaszon elhelyezett papírhajó formájú szobor a város nevezetességei mellett aktív pihenésre és kirándulásra ösztönöz. A Tisza-tó az izgalmas vízi attrakciók mellett egyedülálló madárkolóniájával is lenyűgözi a látogatókat, amelyet két keréken körbejárhatnak a kerékpárosok.

Meg kell említenünk a „Víz” elem bemutatásánál a járókelők találgatását az említett fantázia néven elnevezett alkotásnál. Volt itt „teve”, „jéghegy”, Titanic”, de még olyan nevek is felmerültek, amelyek itt nem lenne illendő leírni. Ezt a részt csupán azért írtuk le, hogy humoros oldaláról is bemutassuk a sétány arculatát. Mély tisztelettel tartozunk a tervezőknek, alkotóknak és a kivitelezőknek.

Mátyás király sétány mint zöld övezet

A sétálóutca átalakítása során különös figyelmet fordítottak a zöldterületekre, amit a közel 2000 négyzetméternyi díszfa, örökzöldek, cserjék és sziklakerti növények ültetése is bizonyít. A japán díszcseresznyefák és az aranylevelű gömbpáfrányfák látványa néhány év múlva egyedülálló látványt nyújt majd, hiszen zöldbe borítják a Mátyás király sétányt és annak gyalogosokkal teli környékét.

Ezek között új parkolóhelyek, kerékpártárolók és vidám tetővel ellátott szervizpontok, egy új vendéglátóhely, egy szociális blokk és egy új baba-mama szociális létesítmény is található a fürdő főépülete mellett. Mindezek biztosítják, hogy a sétány és környéke méltó központja legyen a lakosok mindennapi életének és a városba látogató turisták regenerálódásának.

Hol tartott a Mátyás király sétány felújítása 2022. szeptember

Mint korábban említettük, a hajdúszoboszlói sétányon élménypontokat állítanak fel. Megújul többek között a Mátyás király sétány teljes egészében és a Szent István park gyógyfürdő előtti része is. A park egy előző projektban már felújításra került, így Mátyás király sétány felújításával a fürdőváros ezen része teljesen megújul. A munkálatok gördülékenyen haladnak, az új szökőkút már elkészült, az új szobrokat pedig nemrég állították fel. Bár október van, a szobrok a nemrég történt felállítás miatt mégis a nyarat tükrözik. Hamarosan ünnepélyes keretek között avatják fel az új parkot.

A felújított szoboszlói sétányon egy szalagban forgó kockajátékot rendeznek be, amelyet Debrecen, Hajdúszoboszló és környéke képeivel díszítenek. Az élménypont közepén egy Debrecen szimbólum lesz, amelyre rá lehet majd ülni. A hajdúszoboszlói szobrok az októberi napsütés ellenére nyárias hangulatot sugároznak. Még egyes elemeknek nem alakult ki az igazi arca, így elkezdődött a találgatás a kompozíciók nevét illetően.

Igyekszünk bemutatni a sétány jelenlegi állapotát pár pillanatképpel. A hivatalos szoborleplezés és a Mátyás király sétány átadása még nem történt meg. Ami biztos: a sétányra gépjárművel tilos a behajtás. Szép modern burkolatot kapott és modern világítást. Több helyen úgynevezett díszvilágítás, színes világítás díszíti a sétányt.

Mátyás király sétány felújítása

2021. szeptember végén megkezdődött a Mátyás király sétány és a Szent István park építése Hajdúszoboszló Város Önkormányzata megbízásából a pontosan „Hajdúszoboszlói Gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése”. A felújítás és az ezzel együtt járó ideiglenes forgalomkorlátozás teljes mértékben érinti a hajdúszoboszlói szállodasort és részben a sétány és a Fürdő utca keresztezős gyalogos forgalmát. A projekt várható befejezése 2022. szeptember vége. A jövőben a forgalomkorlátozások az építkezés előrehaladtával fokozatosan kerülnek bevezetésre. A kivitelező közzéteszi a jelenlegi ideiglenes forgalomkorlátozások minden változását, melyet kedves Vendégeinkkel folyamatosan meg fogunk osztani. Az biztos a Mátyás király sétány zsákutca lesz, kétirányú forgalommal.

Hajdúszoboszló népszerű utcája új arculatot kap

A Mátyás király sétány – amely népszerű turisztikai látványosság, éttermekkel, fagylaltozókkal és szállodákkal – teljes felújítása mellett a Szent István parkot is tovább fejlesztik. Családbarát illemhelyet és árusítóhelyet, valamint fedett kerékpártárolót alakítanak ki. A fejlesztés látványterveit bemutató videót is közzétették. Ebből kiderül, hogy az emblematikus sétányt teljesen felújítják, és szinte felismerhetetlen lesz: modern, 21. századi megoldások, színes padok, gyönyörű szökőkutak, valamint növények és fák kapnak majd fontos szerepet a Mátyás király sétányon, amely jelenleg viszonylag kevés a zöldterület.

A Mátyás király sétány felújítása után mérséklődni fog a gépjárműforgalom

A felújítástól azt is várják, hogy csökken a forgalom a sétányon. A tervezők elképzelése szerint a sétányon végigfutó patak, amely a Szent István parkban egy örvénybe merül, kalandossá teszi majd a sétát, hiszen minden egyes pont egy új látványosságot jelent majd. Emellett az egész terület új burkolatot kap. Debrecen is része lesz a megújult sétánynak: a Debrecen, Hajdúszoboszló és környéke képeivel díszített szalag mentén forgó kockákat helyeznek el. Az élménypont közepén egy Debrecen szimbólumot helyeznek el, amelyre a látogatók leülhetnek.

A polgármester hozzászólásában köszönetet mondott a magyar kormánynak a közel 600 millió eurós többlettámogatásért, amely lehetővé teszi a fejlesztési tervek megvalósítását. Az építkezés ideje alatt forgalomkorlátozásokra kell számítani.