+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Megdőlt a melegrekord! Közzétették Magyarország legmelegebb hőmérsékletének top 10-es listáját, amelyen a Hortobágyi Halastó 38,7 Celsius-fokos hőmérsékletével előkelő helyen szerepel. Megjegyzik, hogy ezek még nem hivatalos adatok, de jó esély van arra, hogy 2022. június 29-én megdőlt egy 28 éves rekord. Ezen a napon hajdúszoboszlói szállásunk közelében 36.8 Celsius fokot mértünk. Új nappali melegrekord született szombaton, és csak tizedek hiányoztak az abszolút melegrekordhoz – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a hivatalos közösségi oldalán.

Megdőlt a nappali melegrekord

A korábbi rekord a legmelegebb júliusi napra 39 Celsius-fok volt, amelyet 2015-ben állítottak fel két helyen – Békéssámsonban és Felcsúton. Ezt ma 2,5 fokkal múlta felül, hiszen Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen 41,5 fokig emelkedett a levegő hőmérséklete.

A nappali melegrekord is megdőlt szombaton – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg. Így a 2007. július 20-án Kiskunhalason mért 41,9 fok továbbra is a meteorológiai szolgálat méréseinek kezdete óta mért legmagasabb hőmérséklet. „Közben északnyugaton és északon egy nem túl kifejezett hidegfronthoz kapcsolódóan kelet felé haladnak a záporok és zivatarok” – közölte a meteorológiai szolgálat.

Az országos tiszti főorvos eredetileg szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki, de azóta kedd éjfélig meghosszabbította azt.

Több melegrekord is megdőlt az idei évben

A szerdai hőhullám során több melegrekord is megdőlt, 39 Celsius-fok feletti mérésekkel – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán. A posztjuk szerint a kora reggeli melegrekordok már megdőltek. Azt írták: a nappali órák hőségét követően az éjszakai, hajnali órák sem hoztak felfrissülést szerda reggelig, az országban több helyen 20 fok fölött volt a legalacsonyabb hőmérséklet – ezt nevezik trópusi éjszakának.

Rekordmagasságba emelkedett ma a hőmérő higanyszála, a Fejér megyei Adonyban 39,2 Celsius-fokot mértek. Ez magasabb, mint az 1994-ben mért hőmérséklet, az ország több állomásán.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, tovább fokozódik a hőség: a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben kevésbé valószínű) csütörtökön elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén helyenként a 29 fokot is. A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23, a legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Magyarország szélsőséges hőmérséklete

Magyarország szélsőséges hőmérsékletének mérése 1890-ben kezdődött. Az adatok, amelyek csak a legfrissebb napi minimum- és maximumhőmérséklet-felvételeket tartalmazzák, megmutatják az ország legmelegebb és leghidegebb napjait az évben.

A Magyarországon valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet -35 °C volt (1940. február 16., Görömbölytapolca), míg a legmagasabb +41,9 °C (2007. július 20., Kiskunhalas)[2][3] Ez 76,9 °C-os tartományt ad a legszélsőségesebb magyarországi hőmérsékletek között, míg a napi hőmérsékletingadozás rekordja 31,1 °C[4].

Az év első felében a legalacsonyabb mért havi hőmérséklet mindig megelőzi az adott hónap legmagasabb mért hőmérsékletét (januártól júliusig). Az év második felében (augusztustól decemberig) azonban ennek az ellenkezője igaz – a legmagasabb havi hőmérséklet mindig megelőzi a legalacsonyabb havi hőmérsékletet, amely jellemzően a hónap végén következik be.