+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

A gyógyfürdőzés régóta népszerű terápiás lehetőség, melynek során termálvízben történő fürdőzés vagy különböző kezelések (pl. masszázs, szauna) segítenek javítani a test és az elme egészségét. Azonban fontos tudni, hogy a gyógyfürdőzés nem minden esetben ajánlott, különösen akkor, ha valaki szívbetegségben szenved.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden esetben egyénre szabottan kell megválasztani a fürdőkezeléseket és mindig konzultálni kell az orvossal a szívbetegség speciális jellemzői miatt. Cikkünkben összegyűjtöttük a főbb ellenjavallatokat a kardiológiai panaszok és a gyógyfürdőzés kapcsolatáról, illetve mikor nem javallott a gyógyfürdőzés szívbetegségnél.

Hajdúszoboszlói szállás közvetlen a gyógyfürdő mellett! Nézze meg akciós 6 éjszakás ajánlatunkat!

Mikor nem javallott gyógyfürdőzés szívbetegségnél

Azoknak, akik szívbetegséggel küzdenek, rendkívül fontos, hogy konzultáljanak orvosukkal, mielőtt bármilyen gyógyfürdőzési programot elkezdenek. Bár a meleg vizes fürdőzés általában jó hatással van az egészségre, a magas hőmérséklet és a víznyomás hatása miatt, a gyógyfürdőzés akár veszélyes is lehet bizonyos szívbetegségek esetén.

A magas vérnyomás, súlyos szívkoszorúér betegség és szívelégtelenség, valamint a szívinfarktus utáni első három hónapban szigorúan tilos a gyógyfürdőzés. A magas hőfokú medencék szintén kerülendők, mivel azok nagy mértékben megterhelhetik a szív- és érrendszert.

A gyulladásos állapotok, mint például a mandulagyulladás, az emésztőrendszeri gyulladások vagy az ízületi gyulladások, szintén ellenjavalltak a gyógyfürdőzés során. Ez azért van, mert az ilyen típusú gyulladások szintén jelentős terhelést jelentenek a szív- és érrendszerek számára, ami további problémákat okozhat.

Azok, akik vénatágulattal vagy kezeletlen pajzsmirigy-túlműködéssel küzdenek, szintén kerülniük kell a gyógyfürdőzést. Az asztma, vesekő és eperrohamok gyakran rosszabbodnak a meleg vizes környezetben, így ezek a betegségek szintén ellenjavalltak a gyógyfürdőzés során.

Annak érdekében, hogy a gyógyfürdőzés biztonságos és hatékony legyen, a szívbetegségben szenvedőknek ajánlott, hogy csak alacsony hőfokú medencékbe merüljenek, és ügyeljenek arra, hogy ne tartózkodjanak túl hosszú ideig a vízben. Az ajánlott fürdőzési időt feltétlen tartsuk be!

Termálfürdőzés szívbetegségnél nem ajánlott az alábbi esetekben:

 1. Extrém magas vérnyomás: Ha a vérnyomás rendkívül magas szinten van, a gyógyfürdőzés fokozhatja a keringési problémákat.
 2. Súlyos szívkoszorúér betegség: Azok számára, akiknek súlyos szívkoszorúér-betegsége van, a gyógyfürdők látogatása nagyobb kockázatot jelenthet.
 3. Szívelégtelenség: A szívelégtelenségben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük a meleg fürdők látogatásakor, mivel azok fokozhatják a szívterhelést.
 4. Szívinfarktus utáni időszak: Azok számára, akik szívinfarktust szenvedtek, legalább három hónapig nem ajánlott a meleg vizes fürdőzés.
 5. Kiterjedt vénatágulat: A kiterjedt vénatágulatok esetén a gyógyfürdők látogatása nem ajánlott, mivel a meleg víz fokozhatja a vénás pangást.
 6. Kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés: A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknek is óvatosnak kell lenniük a meleg fürdők látogatásakor, mivel a meleg víz fokozhatja a szívterhelést.
 7. Gyakori asztmás rohamok: Ha valakinek gyakran vannak asztmás rohamai, akkor a meleg vizes fürdőzés nem javasolt, mivel a gőz és a meleg víz fokozhatja az asztmás tüneteket.
 8. Vesekő vagy epehólyag-problémák: Ha valakinek vesekő vagy epehólyag-problémái vannak, akkor a meleg fürdők látogatása nem ajánlott, mivel a meleg víz fokozhatja a problémákat.

Összességében, ha valaki szívbetegségben szenved, érdemes konzultálnia orvosával, mielőtt meglátogat egy gyógyfürdőt. Az orvos tanácsot adhat arról, hogy a fürdőzés biztonságos-e az adott betegség esetében, és javasolhatja a megfelelő fürdőzési időt és hőmérsékletet is.

Mikor ellenjavallt a gyógyvizes medencefürdő és milyen kezelések nem alkalmazhatók kardiológiai betegségek esetén?

Még pár fontos tényező

 • Szívelégtelenség: A szív nem képes elegendő vért pumpálni a test különböző részeire, ezért a melegvizes fürdők és szaunák nagyon megterhelőek lehetnek a szív- és érrendszerre. Az ilyen betegeknek kerülniük kell az intenzív hőmérséklet változásokat és az erőteljes fizikai aktivitást.
 • Magas vérnyomás: Az extrém hő hatására a vérnyomás drasztikusan emelkedhet. Ez a magas vérnyomású betegeknél különösen kockázatos lehet, mert súlyosabb szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Az ilyen betegeknek kerülniük kell az intenzív hőmérséklet változásokat és az erőteljes fizikai aktivitást.
 • Szívinfarktus: Az akut szívinfarktust követő három hónapban a melegvizes fürdőzés és szaunázás különösen veszélyes lehet. Az ilyen betegeknek szigorúan tilos melegvizes fürdőbe menniük, amíg az orvosuk nem engedélyezi.
 • Koszorúér-betegség: A koszorúér-betegség olyan állapot, amelyben a koszorúerek beszűkülnek vagy elzáródnak. Ez a melegvizes fürdőzéssel és szaunázással további stresszt okozhat a szív- és érrendszerre, ezért az ilyen betegeknek kerülniük kell a forró vizes medencéket és szaunákat.
 • Vénatágulat: A melegvizes fürdőzés és szaunázás fokozza a vénatágulat kialakulásának kockázatát. Az ilyen betegeknek kerülniük kell a forró vizes medencéket és szaunákat.
 • Pajzsmirigy-túlműködés: A pajzsmirigy-túlműködés állapotában a test anyagcseréje felgyorsul, és az ilyen betegek hajlamosabbak a túlmelegedésre és a dehidratációra. A forró vizes medencék és szaunák fokozzák a túlmelegedés kockázatát, ezért az ilyen betegeknek kerülniük kell ezeket a helyeket.
 • Asztma: Az asztma rosszabbodhat a forró és nedves környezetben, mint amilyen egy melegvizes medence vagy szauna. Az ilyen betegeknek kerülniük kell ezeket a helyeket.
 • Epekövesség: A forró vizes medencék és szaunák elkerülendők.

Azoknak, akik kardiológiai betegségben szenvednek és szeretnének gyógyfürdőt látogatni vagy fürdőgyógyászati kezeléseket igénybe venni, fontos tudniuk, hogy nem minden kezelés alkalmas számukra. Egyes gyógyvizes medencefürdők és kezelések ellenjavallottak lehetnek szívbetegség esetén, ezért mindenképpen érdemes konzultálniuk orvosukkal, mielőtt bármilyen kezelésbe kezdenek.

A szívbetegek számára különösen fontos tudni, hogy milyen kezelések nem javasoltak számukra. Például a hidromasszázs kádak, vagy a túlzottan meleg vizes medencék használata ellenjavallt lehet, mivel a meleg és az intenzív víznyomás szívműködést igényelő hatásai átterjedhetnek a szívizomra, és ez további szövődményeket okozhat.

A szívbetegeknek a nyári tengerparti vagy tóparti nyaralások során is ügyelniük kell néhány dologra. Például érdemes kerülni a hosszan tartó, megerőltető tevékenységeket a vízben, illetve a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, például a hideg zuhanyokat, amelyek szintén negatívan befolyásolhatják a szív működését.

Mikor nem javallott gyógyfürdő szívbetegségnél / kardiológia panaszok esetén

Azoknak a szívbetegeknek, akik szeretnék kihasználni a gyógyvizek és fürdőkezelések előnyeit, érdemes keresni olyan kezeléseket, amelyek kifejezetten szívbetegség esetén ajánlottak. Ilyen például a medencefürdőzés közben alkalmazott vízgimnasztika, amely az ízületi fájdalmak enyhítése mellett szívizom erősítő hatással is rendelkezik.

A hidroterápia egy másik gyógykezelés, amely gyógyvízzel dolgozik. Ez a terápia olyan kezeléseket foglal magában, mint az alacsony nyomású hidromasszázs és a hidroterápiás medence. Az alacsony nyomású hidromasszázs azáltal működik, hogy a gyógyvíz áramlását alkalmazza a testen, ami javítja a vérkeringést és csökkenti az izomfeszültséget. Azonban a hidromasszázs túl erős lehet bizonyos kardiológiai betegségeknél, ezért fontos a kezelőorvos véleményét kérni.

A hidroterápiás medence hasonló hatásokkal rendelkezik, mint az alacsony nyomású hidromasszázs, azonban a gyógyvíz mélységénél és hőmérsékleténél is figyelembe kell venni a betegséget. Például magas vérnyomás vagy szívelégtelenség esetén a hidroterápiás medencében való fürdőzés ellenjavallt lehet.

Az infraszauna és a finn szauna nagyon népszerűek a fürdőkben, de ezek a kezelések nem javasoltak kardiológiai betegségeknél. A magas hőmérséklet és a száraz levegő szívmegterhelő lehet, és növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. Ha valaki szívbetegeként mégis szeretné ezeket a kezeléseket kipróbálni, mindenképpen konzultálnia kell a kezelőorvosával, és ügyelnie kell a megfelelő hőmérsékletre és időtartamra.

Összességében, ha kardiológiai betegségben szenved, fontos tudni, hogy melyik gyógyfürdő, medence és kezelés ellenjavallt lehet az Ön számára. A legjobb, ha előzetesen konzultál a kezelőorvosával, és megbeszéli, melyik kezelések biztonságosak számára. Az ilyen típusú kezelések hatékonyak lehetnek az egészség és a jó közérzet szempontjából, de csak akkor, ha biztonságosan és felelősen alkalmazzák őket.