+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Szálláshelyek VIZA rendszer: okmányolvasó bevezetése

Kedves Vendégeink!

Szeretnénk Önöket tájékoztatni a hatályos jogszabályok értelmében 2021. szeptember 1-től minden Magyarországon szálláshely szolgáltatást igénybe vevő vendég személyes adatait a szolgáltató okmányolvasón keresztül rögzíteni köteles. A Vendégek személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal vagy útlevéllel igazolhatják személyazonosságukat.

A SZEMÉLYAZONOSÍTÓ OKMÁNY HIÁNYÁBAN A SZÁLLÁSHELY SZOLGÁLTATÓ NEM FOGADHATJA A VENDÉGET, EBBEN AZ ESETBEN A SZÁLLÁSHELYNEK MEG KELL TAGADNI A SZOLGÁLTATÁST!

Az okmányolvasó használata kötelező

Magyarországon minden szálláshelyen kötelező a vendégadatok okmányolvasó rendszerrel való rögzítése. Ez lényegében azt jelenti, hogy minden vendéget be kell szkennelni a rendszerbe. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ mellett a turisták adatai a Vendéginformációs Zárt Adatbázisba – VIZA is bekerülnek, amelyet a vendégfogadási feladatok ellátására használnak. Az adatbázis tárhelyszolgáltatója a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A szükséges személyi adatokat szükséges lesz a szálláshely kezelő szoftverrel rögzíteni. Hajdúszoboszlói apartmanjaink viszonylatában a Vendégem alkalmazással. Továbbá kézzel csak azokat az adatokat lehet rögzíteni, amiket a személyazonosságot igazoló okmány nem tartalmaz, ilyen például az érkezés és távozás ideje.

Okmányolvasóval rögzített adatok

A szálláshely kezel szoftverrel kötelezően rögzített adatok: családi és utónév, születési családi és utónév, születési hely és idő, neme, állampolgársága, anyja neve, a személyazonosító okmány száma, adott esetben a vízum vagy tartózkodási engedély száma, a beutazás helye és ideje.

Bár a felsorolt dokumentumok fényképet is tartalmaznak, sem a fényképet, sem más biometrikus azonosítót nem fogadhat el a VIZA-rendszer, és nem szkenneli, rögzíti vagy továbbítja. A jogszabály szerint az adatrögzítés a szolgáltatást igénybe vevő valamennyi vendég számára kötelező. Ennek értelmében az adatrögzítésről nem lehet eltekinteni életkor vagy egyéb változók alapján, beleértve – a szolgáltatásért fizetendő díjat, a tartózkodás hossza vagy a felhasználóval való családi kapcsolat miatti kedvezmények –

Amennyiben Ön vagy útitársai, családtagja az utazás előtt nem rendelkeznek érvényes személyazonosító okmányokkal, javasoljuk, hogy időben tájékozódjon a magyar személyazonosító okmányok kiállításának, cseréjének és pótlásának feltételeiről a Kormányhivatalok tájékoztató oldalán.

Bővebb információ a jogszabályról, adatkezelésről az esetlegesen lejárt okmány pótlásáról: https://vizainfo.hu/vendegek