+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Az „A hévizek atyjaként” megemlített és a magyar geológia apostolának tartott Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus életműve az egyik legmeghatározóbb és ikonikusabb tudományos teljesítmény a magyar kőolaj- és földgázkutatás, valamint a hévízfeltárás és hasznosítás területén. Születése 138 évvel ezelőtt, 1886. március 6-án történt Erdélyben, Csongván. A tudós életének jelentős részét a tektonika, a kőolajföldtan és a vízföldtan területén fejtette ki, és számos területen nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

Dr. Pávai Vajna Ferenc és Hajdúszoboszló

Magyarország egy alföldi városkájában, 1925. október 26-án Hajdúszoboszlón, csodálatos eseménynek lehettünk tanúi. Ezen a napon, szénhidrogén kutatások nyomán, 1091 méter mélységből felszínre tört a különleges, 73 fokos víz, társaságában a földgázzal. Pávai Vajna Ferenc, a tudós geológus, volt az, akit hévízünk atyjának nevezünk.

Gyógyvíz hatása

A gyógyvíz gyógyhatása rövidesen cáfolhatatlanul bebizonyosodott, és Pávai Vajna Ferenc érdeme, hogy a természet csodálatos ajándéka immár több mint 95 éve szolgálja az emberiséget. A föld mélyének bársonyos barna, orrozó kincse elárasztotta a környékbeli mélyedéseket, és az emberek elkezdtek benne fürdőzni, mosni. Az hamar észrevehető volt, hogy a sebek gyorsabban gyógyulnak, és enyhülnek a reumatikus fájdalmak.

Hajdúszoboszló városa és lakossága értékelte a tudós kiemelkedő hozzájárulását, és számos elismeréssel és emlékművel fejezték ki hálájukat. Az idei évben a város a tudós életművét megyei értékké kívánja emelni, hiszen a hajdúszoboszlói hévíz feltárása révén jelentősen hozzájárult a város és a régió gyógyturizmusának fejlődéséhez.

Dr. Pávai – Vajna Ferenc

Pávai Vajna Ferenc hihetetlenül sokoldalú és úttörő jelentőségű volt a hévízkutatás területén. A hévizes barlangkeletkezési elmélet megalapozója volt, és tevékenysége hozzájárult a múlt század egyik legmarkánsabb tudós egyéniségévé tételéhez. A tudományos küzdelmei, megállapításai és kitartása elgondolkodtatók, és életét leküzdhetetlen akadályokkal teli, mégis nemes célok iránt elkötelezett emberként írják le. Bár a saját korában és szakmai közegében nem mindig kaptak megfelelő elismerést az általa felvázolt elméletek és felkészültség, Pávai Vajna Ferenc kitartott lelkesedése mellett.

A fürdővárosban így kialakulhatott a fürdőzés, aztán az erre épülő gyógyászat, ami mái napig emberek ezreit gyógyítja havonta. A magas színvonalú gyógyászati kezelésekre a termálvíz hatásaira és Európa legnagyobb fürdőkomplexusára számos hotel, szálláshely, apartman, panzió, vendégház alapozza megélhetését.

Hajdúszoboszlói fürdőtörténet

A termálvíz feltörését követően, 1927. július 26-án megnyílt a fövényfürdő, mely az eltelt majd 90 év alatt fokozatos fejlesztéseken ment keresztül. A város turizmusa egyre élénkült, és a fürdőt többször kellett bővíteni, korszerűsíteni, hogy megfeleljen a kor igényeinek. Így alakult ki Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, ahol a fejlődés lépcsőfokai évekre bontva mutatják be a folyamatot. A fürdő folyamatos fejlesztései és az új attrakciók hozzájárultak a város és a fürdő népszerűségének növekedéséhez. Hajdúszoboszló ma is egy kiemelkedő turisztikai célpont, ahol a fürdőkomplexum a város büszkesége.

1928-ban már egy 50 x 51,5 méteres vasbeton medence, egy 15 x 32 méteres gyógymedence, és 100 kabin várta a vendégeket. Az évtizedek során további medencék, gyógyfürdők, orvosi rendelők és egyebek kerültek kialakításra a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően.

Fürdő és modern kor

A fürdő 1969-ben újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor az államosítást követően engedélyezték a „Gyógyfürdő” megnevezés használatát. Az 1980-as években további medencék, uszodák és sportlétesítmények épültek. A 2000-es években az Aqua-Palace fedett élményfürdő és az Aquapark is hozzájárult a fürdőkomplexum vonzerejéhez.

A fürdő folyamatosan követte a korszerűsítés és a vendégek igényeinek változásait. Az utóbbi években, mint például 2019-ben, a gyerekmedencék kialakításával és 2021-ben a Prémium Zóna létrehozásával tovább fokozták a fürdő élményét. Mindezeken keresztül Hajdúszoboszló és a fürdő szorosan összefonódott, létrehozva egy olyan helyet, amely nem csupán egészséges kikapcsolódást kínál, hanem egyben a város büszkeségét és turisztikai vonzereje jelenti.

Medencék

Több medencét, valamint a 15 x 32 méteres gyógymedencét és 100 kabinos öltözőt. Ezt követően, 1931-ben megépült a 50 x 25 méteres nagymedence, majd 1934-ben ideiglenes gyógyfürdő minősítést kapott. A következő években további medencék, orvosi rendelők, inhalatóriumok és egyebek kerültek kialakításra, folyamatosan növelve a fürdő szolgáltatásainak palettáját.

Az évtizedek során Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő folyamatosan bővült és modernizálódott. 2000-ben például elkészült az Aqua-Palace Élményfürdő, mely a fürdőkomplexum korszerűsítését szolgálta. A 2010-es években az Attrakciófejlesztés keretében további újítások és extrém zóna kialakítása történt a gyógyfürdő, a strand és az Aquapark területén.

Az idők során Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő nemcsak a város, hanem az egész ország egyik kiemelkedő turisztikai látványosságává vált, folyamatosan vonzva a vendégeket a gyógyvíz és a kiváló szolgáltatások világába. A Prémium Zóna megnyitása 2021-ben további színvonalas lehetőségeket biztosított a fürdő vendégeinek, így folytatva a gyógyfürdő fejlődését és növekvő népszerűségét.

Hajdúszoboszlói Fürdőkomplexum

Az évtizedeken átívelő fejlődés eredményeképpen Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő ma már Európa legnagyobb fürdőkomplexumainak egyike, amely sokszínű és modern szolgáltatásokat kínál a látogatók számára. A fürdő infrastruktúrája és létesítményei folyamatosan megújulnak, és a város elkötelezett a turizmus fellendítése és a gyógyvíz értékeinek megőrzése iránt.

Az Aqua-Palace Fedett Élményfürdő, amely 2010-ben nyitotta meg kapuit, számos élményelemmel és kényelmi szolgáltatással rendelkezik. Az Attrakciófejlesztés során 2014-ben további extrém zóna és izgalmas attrakciók kerültek bevezetésre, fokozva a fürdő látogatóinak élményét.

A 2019-es év hozzáadott értékei között szerepelnek az új gyerekmedencék, további kényelmi és szórakoztató lehetőségekkel kiegészítve a gyógyfürdőt. A 2021-es Prémium Zóna megnyitása pedig újabb lépés volt az exkluzív kikapcsolódás irányába, ahol a vendégek még magasabb színvonalú szolgáltatásokban részesülhetnek.

Mindezek összességében azt mutatják, hogy Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő nem csupán egy fürdőhely, hanem egy folyamatosan fejlődő élményközpont, amely számos generációt vonz magához, és elkötelezett a minőség és a vendégelégedettség iránt. Az összetett fejlesztések és a városi elkötelezettség révén a gyógyfürdő méltán őrzi meg vezető pozícióját a turisztikai kínálatban.