+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

Az ország turizmusának elemzése szerint 2021-ben a turizmus az egekbe fog szökni, jósolták a szakemberek. Az idei elemzések szerint a fürdővárosok voltak a legnépszerűbbek, Eger előkelő helyen végzett, míg a főváros lemaradt. A szakemberek országszerte, így Hajdúszoboszlón is elemezték a szállástípusokat és a foglalási szokásokat. Így rangsorolták a hajdúszoboszlói szállodákat és apartmanokat.

Magyarok merre utaztak

A belföldi látogatók által a kereskedelmi szálláshelyeken, apartmanokban Hajdúszoboszlón, szállodákban, panziókban, kempingekben valamint táborokban eltöltött éjszakák száma augusztusban közel 2%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, és 1.5%-kal volt magasabb, mint 2019 augusztusában, a járvány kitörése előtti évben. A kialakult helyzet miatt a külföldi vendégéjszakék száma az előző évhez képest több mint 50%-kal csökkent. Siófok, Eger és Hajdúszoboszló voltak a legkeresettebbek a belföldi turisták körében, ezeket a helyeket követte Balatonfüred, Hévíz és Gyula népszerűsége. Magyarországon ötből majdnem négy foglalás 50 000 forint alatt volt. A magyarországi foglalások mintegy 20%-a 50 000 és 100 000 forint közötti volt. Alig 4% került 100.000 és 150.000 forint közé, és az ennél többe kerülő üdülések aránya elenyésző volt.

Hajdúszoboszló is remekelt

Hajdúszoboszló polgármestere értékelte az idei idegenforgalmi szezont, mondván: szárnyal a fürdőváros turizmusa. Ősszel sem akadozik a fürdőváros turizmusa, köszönhető ez a remek őszi időnek a gasztronómiai napoknak és természetesen a gyógykezeléseknek, melynek alapja a hajdúszoboszlói gyógyvíz. A turizmus legjelentősebb növekedése Budapesten kívül zajlik. Ilyen például a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tavi turisztikai régió, ahol 25 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi évhez képest. A belföldi vendéglátás és szállásadás fellendült hazánkban, az idei nyári szezonban sokkal több utazó indul útnak, mint 2020-ban.

Nyár után az ősz is emelkedett

A nyári hónapok után sem csökkent az érdeklődés a szálláshelyek iránt, amit a belföldi turisták foglalása, az őszi rendezvényszezon kezdete is segít. Másik húzó tényező, hogy a cégek most pótolják a tavaszi hónapokban elhalasztani kényszerült csapatépítő, tréning és partnertalálkozókat. Az utazók egyre gyakrabban veszik igénybe az egészséggel kapcsolatos szolgáltatásokat és kirándulásokat. Ezek népszerűvé váltak a kikapcsolódást kereső egyéni utazók körében. Ezekben a napokban a szokásos éves tudományos konferenciák és kisebb kereskedelmi kiállítások zajlanak. A wellness-szolgáltatások és a szállodák körüli kirándulások továbbra is népszerűek. Van egy érdekes tényező, ami megnövekedett: a házasodási vágy. Az esküvők nem korlátozódnak a szokásos májustól szeptemberig tartó időszakra, így az októberi és novemberi esküvők még mindig népszerűek. A szállodák, apartmanok Hajdúszoboszlón csomagokat kínálnak, hogy vonzóbbá tegyék a régiót és a várost. Egyértelmű, hogy a turizmus a nyár kezdete óta fellendült, mert ez is hozzájárult.