+36 30 990 00 63 bestszallas@gmail.com

A Márton-napi libapiac házigazdái újborral és libaételekkel várják a látogatókat. A libából készült ételek mellett a látogatók magyar pincészetek újboraiból is válogathatnak. A Márton-napi libavásár az év utolsó gasztronómiai rendezvénye Hajdúszoboszlón.

Szállás közvetlen a rendezvény mellett!

A következő Libalakomát 2022. november 4 – 6. között rendezik meg Hajdúszoboszlón. A fesztivál középpontjában a finom hagyományos libaételek, köztük a sült libacsontok, “libacombok” állnak. Márton napján a libapiac házigazdái újborral és libából készült ételekkel várják az érdeklődőket. A libából készült ételek mellett a látogatók magyar pincészetek újboraiból is válogathatnak. A hagyományos rendezvényen a libaételek mellett magyar hagyományos ételek és a legjobb pincészetek borai is képviseltetik magukat. Ugyanis ilyenkor fogyasztandó az újbor!

Tours-i Szent Márton ünnepéhez, november 11-éhez számos hagyomány és népi hiedelem kapcsolódik Magyarországon. Népi hagyományai az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez, az advent közeledtéhez kapcsolódnak, valamint ahhoz a legendához, hogy Szent Márton egy libaólba próbált elbújni, amikor püspökké akarták választani, de a libák elárulták, és betömték a száját.

” Aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” Ezzel a népi mondással hívjuk vigadalomra a hajdúszoboszlói lakosokat és a fürdővárosba látogató Vendégeket!

Programok

Gyere el hozzánk, és kóstold meg, mit tartogat Vendégek számára Hajdúszoboszló a Libanapok alkalmából! Használja ki a Hajdúszoboszlói Libás Napok előnyeit, foglaljon szállást most! A rendezvény ingyenes, de érdemes minél előbb lefoglalni a szállását. Töltse a Márton-napot Hajdúszoboszlón!

A SZÉP-kártyát elfogadó helyek, köztük a mi apartmanunk is, erre az időszakra különleges ajánlattal készült. A rendezvény egy különleges program, így természetesen a Best Apartman sem maradhat ki belőle. Ha szeretne egy kellemes novemberi hétvégét eltölteni hajdúszoboszlói apartmanunkban, akkor foglaljon szállást most, hogy ne maradjon le az ajánlatunkról!

Rendezvényen fellépők

Márton Napi Vigadalom

Nemcsak Hajdúszoboszlón, hanem országszerte ünneplik a Márton-napi libás napokat. A szakácsok Márton-napi libaételekkel mutatják meg tehetségüket, legyen szó hagyományos vagy nagyon innovatív megoldásról.


Két éjszakás ajánlatunk kedvező áron, közvetlenül a rendezvény és a fürdőkomplexum mellett érhető el. Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és foglaljon szobát hajdúszoboszlói apartmanunkban a Márton-napi Libás Napokra! Egyen, igyon, pihenjen és töltődjön fel a Best Apartman Hajdúszoboszlón!

Érdemes ellátogatni a Libalakoma hétvégi rendezvényre, a remek hangulatról többféle zenei stílus neves előadói gondoskodnak! Utolsó gasztronómiai rendezvényt a fürdőváros gyógyfürdő előtti Szent István Park ide eső részén rendezik meg, mely egyben a város központi része is.

Mindenképpen vegyél részt a “Lúdas Matyi” Libanapi hétvégi rendezvényén, ahol neves zenei előadók lépnek fel különböző műfajokban! Az utolsó gasztronómiai rendezvény ebben az éven!

Márton-Napi lakoma

A Márton-napi ünnep a karácsonyt megelőző 40 napos böjt utolsó napja. Ezért a lakomák, bálok és vásárok az ünnepek szerves részét képezték. Nagy lakomát rendeztek, hogy a következő évben is legyen mit enni. Az ünnepnek az a hagyomány is kedvezett, hogy ezen a napon tilos volt takarítani, mosni vagy teríteni, mert az a jószág pusztulását hozná magával.

Novemberben lehet leölni a töltött jószágot, így a Márton-napi ételek jellemzően libaételek, mint a libaleves, a sült liba párolt káposztával és tekerccsel vagy burgonyagombóccal, a mondás szerint: “Aki Márton napján nem fogyaszt libát, az egész évben éhezik”. Szokás volt a libahúst, különösen a hátát, a papnak küldeni, innen a “püspökhús” kifejezés.

A libavacsora után szokás volt a frissen érlelt borból készült “Szent Márton-pohárral” koccintani. Úgy tartották, hogy minél többet iszik az ember, annál erősebb és egészségesebb lesz. A kóstolás és a liba néha összekapcsolódott, és a német nyelvben a 12. században a Szent Márton-ludat “szüreti lúdnak présházi lúdnak” is nevezték.

Márton Napja és a népszokások

A római korban november 11. a tél kezdetét jelentette, amikor is nagy ünnepséget tartottak az új termés és a bor tiszteletére. Ezen a napon általában Mars hadisten madarát fogyasztották; latin neve “avis martis” (Mars isten madara).

Szent Mártont már a honfoglalás előtt is tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint Márton álmában segített Szent Istvánnak és az országnak, így lett Tours-i Szent Márton Szűz Mária után Magyarország védőszentje. További évi jóslások ezen a napon, sok sikert hoznak!

E napi időjóslás

A főtt liba mellcsontját az időjárás előrejelzésére használták: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. A mai időjárásra azonban éppen az ellenkezőjét jósolták: “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe lesz a tél; ha barna lovon jön, kemény lesz a tél”. Más szóval: “Ha a lúd jégen jár, karácsonykor vízen fog járni”. Sok helyen úgy tartják, hogy az ezen a napon uralkodó időjárás a márciusi időjárást jelzi. A néphit szerint a napi esőt általában fagy, majd szárazság követi. Az őszi időjárás minőségét is befolyásolja: “Szent Márton a bor bírája”, ami úgy értelmezhető, hogy a nemes itóka már iható.

Ajándékozás

A 14. századi krónikákban a feudalizmus megújulásának, a fizetés, a jobbágyság eltörlésének napja volt. Márton ünnepe a papok, tanítók és pásztorok fizetésében szerepelt. A korábbi kötelezettségeket ezután elfelejtették ajándékokká alakították át.

A gazda a “béles adóját” vagy “fűpénzt” fizette a pásztornak, a pásztor pedig egy többágú botot (Szent Márton bot) ajándékozott a gazdának. Úgy tartották, hogy minél több ága van egy disznónak, annál többet eszik. Tavasszal ezzel a bottal kergették az állatokat. A Dunántúlon Szent Márton előestéjén a pásztorok köszöntőt tartva járták körbe a házat, kezükben egy nyírfaággal, amit a gazdának ajánlottak fel.

Régi gyerekek mondókája: gyerekek keresés, megtalálta mind megette, van az asztalon minden jó mi liba falat nekem való… Ilyenkor mikor egyik, másik nem eszik, annak hasa felvásik…

+36309900063
+36305818076
bestszallas@gmail.com
Elérhetõségek